Prase Ovčáček! Z Rady ČT zahřmělo, ještě než Zeman začal projev

20.03.2020 9:31

Předtočený projev prezidenta Miloše Zemana k současné situaci ovlivněné pandemií koronaviru vysílala ve čtvrtek TV Prima. Zájem o jeho odvysílání projevila i veřejnoprávní Česká televize, jejíž generální ředitel Petr Dvořák zaslal hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi dopis, ve kterém jej žádal o možnost sdíleného vysílání projevu souběžně s jeho vysíláním na TV Prima. I přesto tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček oznámil, že projev bude pro TV Prima exkluzivní. Na jeho rozhodnutí kriticky reagoval pak radní ČT Zdeněk Šarapatka.

Prase Ovčáček! Z Rady ČT zahřmělo, ještě než Zeman začal projev
Foto: Facebook.com
Popisek: Zdeněk Šarapatka s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí
Poté, co Jiří Ovčáček zmínil, že Zemanův projev se bude vysílat na televizi TV Prima, poslal ředitel ČT Petr Dvořák dopis kancléři Mynářovi, ve kterém argumentoval, že rolí ČT v těchto časech je aktuální zpravodajství, a proto žádá o možnost odvysílat prezidentův rozhovor souběžně s TV Prima; a jako příklad, kdy už se takto děje, citoval vánoční poselství prezidenta, které obyčejně vyrábí TV Nova.

„Z předchozích zkušeností plyne, že dosah a divácký zásah prostřednictvím České televize může být až trojnásobný ve srovnání s komerčními vysílateli,“ informoval kancléře Mynáře ředitel ČT Dvořák. Dodejme, že právě na ČT běží pořad Reportéři ČT, jehož cílem se stal i kancléř Mynář a jeho podnikání v Osvětimanech. Se svou žádostí nakonec Dvořák na Hradě nepochodil.

Proč bude projev exkluzivní pro TV Prima, chtěla vědět i Barbora Janáková z Deníku N. Z její komunikace se Zemanovým mluvčím unikl tento záznam. „Paní redaktorko, na absolutně bezvýznamné otázky opravdu není doba,“ odpověděl Janákové mluvčí. Dotyčná se chtěla přít dále, nicméně Ovčáček konverzaci ukončil s poděkováním za názor.

Tuto jejich konverzaci na svém facebooku nasdílel i člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka a přidal k ní jasný a stručný komentář vyjadřující, co si o celé záležitosti myslí: „...když je ovce prase...vykrmené za naše...“

„Předtočenou osmiminutovou ‚řeč k národu‘ Hrad poskytne výhradně a natruc privátní a přítulné Primě. Ta České televizi záhy odmítla možnost podílet se na společném vysílání, aby měl projev k mimořádné situaci co nejširší dopad do veřejnosti. Myslel jsem, že mě už vůbec nic nepřekvapí, ale přesto: ta strašná malost. To pohrdání občany. Ta ubohost. V téhle době...“ napsal Šarapatka v dalším svém příspěvku.

Ještě před odvysíláním projevu televize Prima dnes rozeslala toto vyjádření:

„Televize Prima dnes poskytne ostatním médiím videozáznam a textový přepis projevu prezidenta. A to všem médiím, v plném znění a v plné vysílací kvalitě. Osmiminutový záznam Prima odvysílá jako první v 19:25 hodin v mimořádné relaci s názvem „Projev prezidenta České republiky“. Pan prezident poskytl svůj projev exkluzivně pro televizi Prima. Nicméně je zcela zřejmé, že v této náročné době je potřeba projev prezidenta zprostředkovat co nejširší veřejnosti. Již včera večer jsme o poskytnutí záznamu informovali ředitele ostatních televizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …