Pravda a láska prohrála s bůčkem. Lamentace z Hospodářských novin

06.10.2016 17:03

Česká republika si 5. října připomněla nedožité osmdesáté narozeniny svého prvního prezidenta Václava Havla. Česká televize si výročí připomínala takřka celý den. O Havlovi na obrazovce promlouvaly známé osobnosti, u Národního divadla už máme náměstí Václava Havla a v centru Prahy si Havla připomněly stovky lidí. A přece Petr Honzejk píše v komentáři pro Hospodářské noviny, že pravda a láska Václava Havla prohrálya s bůčkem a uzeninou Miloše Zemana.

Pravda a láska prohrála s bůčkem. Lamentace z Hospodářských novin
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

5. října by se první český prezident Václav Havel dožil osmdesáti let. V tento den na něj proto vzpomínali veřejnoprávní televize, veřejnoprávní rozhlas i politici. Vyjádřil se premiér Sobotka a velmi ostrý projev pronesl i jeden z jeho předchůdců – Petr Pithart, jenž burcoval veřejnost, aby si vzpomněla na Havlova slova z roku 1997 v Rudolfinu, kdy tehdejší prezident varoval mimo jiné před tím, abychom řešili stále dokola jen ekonomické otázky. Pohne to nějak s českou společností? To ukáže až čas.

Komentátor Petr Honzejk si dovolil připomenout, jak se k výročí Havlova narození postavil jeho nástupce v úřadu, prezident Miloš Zeman. „Prezident republiky Miloš Zeman nařídil uctít památku Václava Havla v den jeho nedožitých osmdesátých narozenin. Udělal to pozemanovsku. Na vinohradský hřbitov poslal mluvčího Ovčáčka a další dva zaměstnance prezidentské kanceláře a sám odjel do Zlína prohlédnout si pánvičky,“ kroutil hlavou nad Zemanem autor.

Celý text najdete zde.

Znamená to tedy, že pravda a láska, o kterou Havel bojoval, hlásil se k nim a byl za to také mohutně kritizován, a to i po své smrti, definitivně v České republice prohrály se lží a nenávistí. To by podle Honzejka bylo příliš tvrdé hodnocení. „Spíš je to tak, že pravda a láska to projely s bůčkem a uzeninou. Lépe než pan prezident povahu současného českého bytí už asi nikdo nevyjádří…,“ uzavírá Honzejk svůj text.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…