Pravda o Aspen Institutu. A Petru Pavlovi. Eliška Hašková-Coolidge jasně

14.03.2023 8:14 | Ze sítí

Hostem profesora Ivo Budila byla v debatě Střípky z politiky bývalá ředitelka kanceláře několika amerických prezidentů Eliška Hašková-Coolidge. Mluvila o americké historii, ale také o současnosti. Například o tom, jak se změnil Aspen Institute. Petr Pavel prý bude těžko předvádět kvality, které podle ní má prezident mít, když až do konce držel socialismus. A chválila i Donalda Trumpa, kterého dvakrát volila.

Pravda o Aspen Institutu. A Petru Pavlovi. Eliška Hašková-Coolidge jasně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalá ředitelka kanceláře amerických prezidentů, Eliška Hašková-Coolidge

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Bývalá ředitelka kanceláře amerických prezidentů míní, že základem výkonu dobrého prezidenta je morální ctnost. „Bez toho to absolutně nejde. Ten nahoře musí být čistý,“ řekla a dodala, že také musí mít cit a měl by věřit v Boha. To poslední splňovali prezidenti od Kennedyho až po Bushe staršího. „Tam se to zlomilo, a to se podepsalo na tom, co teď máme,“ narážela zřejmě na nastupujícího Billa Clintona.

Jiří Ovčáček rozdělil politiky na divadelníky a státníky. Hašková pak Kennedyho označila spíš za divadelníka, ale podle ní „nakopl Ameriku“. „Někdy ho trošku přirovnávám k Havlovi, protože ten image toho národu byl vysoký, ale nebyla to setrvalá hodnota, protože jeho život byl na jedné straně krásný a elegantní, ale autenticita trošku chyběla,“ řekla. Ovšem velmi ocenila výrok: „Neptejte se, co pro vás Amerika může udělat, ale co můžete udělat pro svoji vlast.“ Nebo že Kennedy nebyl v úřadě, aby trestal viníky minulosti, ale aby budoval budoucnost. S tímto přístupem Eliška Hašková-Coolidge souhlasí.

Lyndon Johnson, který nastoupil po Kennedyho smrti při atentátu, pak podle ní autentický byl. Ale nerozuměl zahraniční politice, zdědil válku ve Vietnamu a podle Haškové nebyl ochoten vyhodit v americké administrativě ty, kdo ji vytvořili. Cítil se Kennedymu v tomto ohledu zavázán. „To je jako náš prezident Zeman, který se jednou cítil zavázán a neozval se proti devastaci Srbska,“ srovnala to bývalá ředitelka kanceláře. Ale velice Zemana chválila za to, že se veřejně omluvil, protože to je podle ní státnické a vzácné, ačkoliv měl v podstatě svázané ruce.

Jako další důležitou vlastnost zmínila schopnost jednat s lidmi a neurážet je při tom: „Můžete být ten nejznalejší člověk na světě, ale když tohle neumíte, tak je to pak těžké.“

Lyndona Johnsona ještě pochválila za to, že kvůli němu byl schválen Civil Rights Act, tedy zákon zakazující diskriminaci. Na zákonu spolupracoval s legendárním Martinem Lutherem Kingem. Ocenila také, že Lyndon Johnson, když viděl debatu Kennedy – Nixon, tak uznal, že Nixon bude další prezident a že to „nebude špatné“.

Na prezidentech, pro které pracovala, oceňovala také ambici sloužit národu a nezávislost. „Nepatřili nikomu. Žádným peněžním kruhům. To já myslím, že je velice důležité,“ zmínila. Zvlášť Nixon a Johnson byli prý proti vlivu peněz na politiku vyhranění.

Z publika padla i otázka na tzv. deep state, neboli zavedené a tajné struktury, které ovlivňují a někdy i ovládají americkou politiku. Hašková-Coolidge uvedla, že v době její služby nebylo možné, aby takové sítě ovládaly prezidenta. „Je fakt, že prezident Biden byl 50 let v Senátu a nemá jediný zákon s jeho jménem. Byl viceprezidentem a jeho rodina působila za něj a brala peníze. To je jen z toho, co čtu, nevím víc, než vy,“ dodala. Současná situace je podle ní špatná po celém světě, právě kvůli finančním motivacím.

Mluvila také o Aspen Institutu. „Ten se strašně změnil,“ uvedla. „Aspen Institute, když ho založil jeden můj velice dobrý známý, tak byl založen s úplně nepolitickým záměrem. Byli tam republikáni i demokraté. Nebyla to nikdy bašta demokratů, jako je to teď. A nejen bašta demokratů. Bašta nepoctivých demokratů. Ta neutralita Aspen Institutu se hlídala dlouhou dobu,“ vysvětlila.

Podle ní bude pro Petra Pavla těžké předvést kvality, o kterých předtím mluvila. „Když vyrostl s úplně jinými kvalitami a když dokonce, když už se všechno rozpadalo, tak držel fest to, co nás tady 40 let mučilo. To mi trošku… Ale zase nechci soudit napřed, protože musíme být trpěliví. Ale musíme se také ozvat, když něco není správné, a proto musíme být dobře informovaní. Je to strašně důležité, aby se lidé doopravdy semkli a aby byli informovaní, protože nejde o nás, o mě už vůbec ne, ale o naše děti a vnoučata,“ pravila. A důležitá je podle ní i víra v Boha.

Kritizovala, že když padla železná opona, tak se nezavedla žádná obdoba Marshallova plánu. „Přišli sem obchodníci, kteří nás vedli cestou, která nebyla rovná, a ukázali nám způsoby, které nebyly nejlepší. Ne že by to byla omluva. Ale je to fakt. To byla chyba, že se v tu dobu nepostavil žádný Marshallův plán.“

I na Donalda Trumpa došlo. Eliška Hašková-Coolidge ho volila dvakrát. Vysvětlila, že se řídí autenticitou a Trump je člověk, který je zvyklý mluvit s dělníky na stavbě. „Nedbal na diplomatické zvyklosti a řekl, co si myslel. Žertoval, někdy i neslušně,“ uvedla. Ale má strach z toho, jak se Trump negativně vyjadřuje o floridském guvernérovi DeSantisovi. Protože to může rozdělit republikánskou stranu. Je prý škoda, že Trumpa nikdo nenaučil být diplomatičtější, protože to, co pro národ udělal, je podle ní úžasné. „Amerika byla totálně soběstačná v energetice,“ zmiňovala a dodala, že se také dařilo řešit migrační krizi z Mexika. „Teď ta drogová krize je tak šílená, že sto tisíc Američanů zemře na fentanyl, to je absolutně hrozné, co se děje.“ Trump měl podle ní úžasný dar vidět, co nefunguje, a byl pro Ameriku dobrý.

Naopak teď je podle Elišky Haškové-Coolidge současná Amerika „strašně marxistická ve všem“. Dodala, že opravdu nepřehání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA je minulost, USA je vyčichlý hnůj., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 14.03.2023 8:46:26
Tyhle debaty jsou něco jako kříšení mumie. USA potřebují svět, svět nepotřebuje USA. To je celá podstata věci. Kdo ještě potřebuje Američany a Anglány? Komu ještě neleze krkem ta upadlá kultura, zlodějský systém, lichva povýšená na milosrdenství, okupační jednotky narkomanů, války a násilí a kult primitivismu...

|  17 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…