Pravda o Maďarsku a Ukrajině. A o Orbánovi. Po volebním šoku

04.04.2022 13:52 | Ze sítí

Viktor Orbán zvítězil a zvítězil drtivě. Proč? Některé důvody odhalila publicistka Lucie Sulovská, která se o Maďarsko zajímá již dlouho a pravidelně o něm v Česku informuje. Ani ona nečekala takový úspěch Fideszu. Vysvětluje, jaké mají vztahy Maďarsko a Ukrajina, například kvůli diskriminaci maďarské menšiny, a také co lídr opozice všechno zkazil. „Já se Maďarům nedivím. Orbán je naprostý cynik a jeho režim je zkorumpovaný, ale těm 6–7 stranám, které se navzájem šíleně nenávidějí, a jejich kandidát na premiéra se chová jako cvok, bych nesvěřila ani rybičky v akvárku,“ řekla o volbách.

Pravda o Maďarsku a Ukrajině. A o Orbánovi. Po volebním šoku
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Včerejší drtivé vítězství nebylo překvapením jen pro zdejší odpůrce Viktora Orbána, ale prý i pro jeho podporovatele, říká publicistka Lucie Sulovská. Ani Fidesz podle ní nečekal, že vyhraje některé obvody v Budapešti a bude mít ústavní většinu. „Ta oranžová mapa, to je naprosto šílený. Čekalo se třeba, že přijdou o velká města,“ dodala. Konstatuje, že Maďaři jsou „jiní“ a šokovaná je i z úspěchu strany Naše vlast, což jsou podle ní skuteční pravicoví extrémisté, neboť jde o odštěpenecké křídlo Jobbiku. „Do maďarského parlamentu se s nimi vrací nacionalismus a šovinismus v té podobě, která dříve vyvolávala napětí se sousedy. Tyto hrany Orbán poněkud obrousil,“ míní.

Sulovská také nečekala, že postoj k válce bude v Maďarsku „tak špatný“. Orbán prý na Evropské radě řekl, že tento postoj je postojem veřejnosti a ve volbách se ukázalo, že nelže. I na opozičních webech prý tento názor přetrvává. „Maďarská veřejnost není proruská. Maďarská veřejnost neřekne ani ň, že budou na jejím území rozmístěny jednotky NATO. To vůbec není téma. Maďarská veřejnost je… posttrianonská. A to nepřebije ani 1956. Maďarská veřejnost podvědomě mnohem více slyší na to, že někdo přijde ‚zachraňovat menšiny‘. Maďarská veřejnost má stejný pocit ukřivděnosti, jaký mají Rusové. Těch paralel je kupodivu strašně moc. Oni jsou prostě z Uralu. Z Uralu a taky trochu Mongolové. A zhrzená velmoc taky,“ vysvětluje publicistka, která se o Maďarsko zajímá již delší dobu.

Ani Orbán podle ní není proruský. „Jednak je vypočítavý pragmatik, jednak má trochu putinovské rysy v tom, že uvažuje v historických konotacích a horizontech a vnímá Maďarsko jako asijský národ uvězněný ve středu Evropy, což pro něj vytváří potenciál být v multipolárním světě, který vítá ‚na straně všech‘. A zároveň nikoho. Maďaři totiž nemají vůbec nikoho rádi. Mají jistou náklonnost k Polákům, ale to jim nezabrání hodit je při nejbližší příležitosti přes palubu,“ popisuje Sulovská vítězného premiéra.

A dodává, že s Ukrajinou nemá Maďarsko dobré vztahy, mimo jiné kvůli tomu, že ukrajinská vláda omezovala po Krymu práva menšin. „Byla to dlouhá série diplomatických konfliktů, lokálních potyček, předvolávání velvyslanců. Maďarsko blokovalo svolání ministerského zasedání NATO-Ukrajina, dokud Ukrajina nezruší své jazykové zákony,“ připomíná publicistka. V průzkumu pak Maďaři označili Ukrajinu za zemi, kde se jejich menšině žije nejhůře. Jen 4 % dotázaných pak mínilo, že Maďarsko má s Ukrajinou dobré vztahy. „Zelenskyj Orbánovi strašně pomohl tím, že se do něj pustil. Maďaři nesnášejí externí kritiku (opozice to pořád nepochopila), natož kritiku od státu, který by podle nich nejlépe neměl existovat,“ připomíná.

Při volbách a ukrajinské krizi se ovšem podle ní projevila i nenávist Maďarů ke Slovanům, takže je válka na Ukrajině označována za „vnitroslovanský konflikt“ nebo se říká „nemáme nic společného s tím, kolik je ve slovanském moři států“.

Válku pak Orbán dle Sulovské dokázal velmi jednoduše využít a ve zkratce ho popsala: „Nebudeme krvácet za Ukrajinu, ani za Západ, který nás vždy zradil, rozporcoval, nepřišel nám na pomoc. Uprchlíci, samozřejmě vítejte a EU davaj prachy na ně.“ Jinými slovy, je velmi vypočítavý. Orbán dle Sulovské dělá špinavou práci za Francii a Německo. „Oni taky nechtěli vypnout plyn. Ale schovali se za jeho hřbet. Orbán je výborný hráč, to zjistí každý český premiér,“ připomíná.

Ve svém textu pak věnuje zvláštní pozornost Péteru Márki-Zayovi, lídrovi spojené opozice. „Na jedné straně tak MZP, kandidát opozice na premiéra tvrdil, že ‚toto je i naše válka‘, což je naprosto nepopulární postoj. Na druhé straně to vyvažoval tím, že komicky a nepravdivě obviňoval Orbána, že zbraně na Ukrajinu posílá tajně. Fidesz nabízel ochranu a stabilitu, opozice nepředvídatelné důsledky,“ říká publicistka a osobu lídra hodnotí celkově jako tragickou. Ovšem voliči opozice si ho zvolili sami.

Sulovská nabízí několik příkladů toho, kdy měl opoziční lídr raději mlčet, Márki-Zay například řešil, kolik je ve Fideszu Židů. „Nezapomenutelný zůstává jeho neskrývaný jásot nad tím, že covid si vezme hodně starých voličů Fideszu, na což tehdy už museli zareagovat i ostatní opoziční lídři,“ přidala další.

„Na jednom ze shromáždění ve volebním obvodu, kde kandidoval pán z Jobbiku, MZP vyhlásil, že jeho koalice mimo jiné ‚spojuje fašisty a komunisty, u nás každý může být autentický‘. Pán z Jobbiku stojící vedle něj v tu chvíli téměř omdlel,“ pokračovala ve výpočtu různých úletů. Dále pak dotyčný urazil čínskou menšinu a trpěl prý obsesí homosexuály, například prohlašoval, že Orbánův syn je homosexuál, a dokonce sliboval video „lesbického porna“ ministryně Judit Vargové.

A také útočil do vlastních řad. „Pořád všechny napadal jako potenciální agenty Fideszu,“ tvrdí Sulovská, například napadl průzkum, který pro něho vyšel špatně, i když byly výsledky lepší než u jiných průzkumů. Znepřátelil si kupříkladu i opoziční médium Telex.

„MZP byl prostě takový horší Matovič, s tím rozdílem, že si dokázal všechny znepřátelit už před volbami. Taky dnes za ním na pódiu stála jen jeho rodina. Na akci opozice nemluvil nikdo z Jobbiku ani DK, dvou největších opozičních frakcí. Mají ho plné zuby, uspořádali si tiskovky separátně. Teď už nemusejí nic skrývat. Mohli už říct na plnou hubu to, co jim předešlé měsíce doslova teklo z koutků,“ shrnula osobu kandidáta.

„Já se Maďarům nedivím. Orbán je naprostý cynik a jeho režim je zkorumpovaný, ale těm 6–7 stranám, které se navzájem šíleně nenávidějí, a jejich kandidát na premiéra se chová jako cvok, bych nesvěřila ani rybičky v akvárku. Co k tomu říct? Volební účast je vysoká. Mají, co chtěj,“ říká pak o výsledcích voleb.

Usuzuje, že starosti bude Orbánovi nyní dělat ekonomika, kde se maďarský premiér vůbec neštítí regulací. „Maďaři vůbec nemají ponětí o reálných cenách energií, protože jsou regulovány od roku 2014. S tím v roce 2014 vyhráli volby. Před volbami se přidala regulace cen benzínu, základních potravin atd. Jenže covid i válka jsou pro ekonomiku velkou zátěží, zvlášť pro ekonomiku, která se v roce 2009 ocitla na prahu bankrotu,“ upozorňuje publicistka a dodává, že pro vládu bude úkol udržet prosperitu a nezkrachovat a pro opozici zase přežít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…