Pravice kritizuje práci žalobců v kauze Nagyová. A oni chyby popírají

29.05.2015 17:30

Pravice kritizuje po dnešním zprošťujícím rozsudku v kauze Nagyová práci žalobců a chválí rozhodnutí soudkyně. Státní zástupci jakékoli pochybení popírají. Soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, a bývalé zpravodajce viny ze zneužití vojenské rozvědky ke sledování manželky expremiéra Petra Nečase (ODS). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že dění na úřadu vlády za Nečase sice v pořádku nebylo, ale dnešní verdikt respektuje.

Pravice kritizuje práci žalobců v kauze Nagyová. A oni chyby popírají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

"Oceňuji odvahu soudkyně Heleny Králové rozhodnout tak, jak si myslí, že podle práva má, bez ohledu na očekávatelnou mediální a politickou hysterii," napsal ČTK bývalý ministr spravedlnosti v Nečasově vládě Pavel Blažek (ODS). "Neschopnost a nekompetentnost Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se poněkolikáté vyjevila v plné nahotě. Následků se ale bát nemusejí - pro současnou vládní garnituru splnili víc, než si vůbec mohla přát," dodal.

"Rozhodnutí soudu ukazuje, že morální selhání není a nemůže být trestným činem," uvedl šéf ODS Petr Fiala, který byl za Nečase ministrem školství. Verdikt podle něj dokazuje, že zásah na Úřadu vlády před dvěma lety v rámci vyšetřování kauzy byl nepřiměřený. "Nyní očekávám, že osobní odpovědnost vyvodí zejména iniciátoři celé akce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci," sdělil.

Také místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek se vrátil k otázce policejního zásahu. "Logicky se naskýtá otázka, kdo ponese odpovědnost za tu monstrózní akci, která stála desítky milionů a vedla k pádu vlády a o které po dvou letech zjišťujeme, že se vlastně žádný trestný čin nestal," řekl ČTK. "Nejsem poučen o tom, kdo tu zodpovědnost nese, ale trvám na tom, že někdo ji nést musí. Není možné, aby to skončilo slovy: vyšetřování skončilo, zapomeňte," dodal.

Podle šéfa Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvana jeho kolega z ostravské pobočky Rostislav Bajger, který na případu pracoval, nic nezanedbal ani neporušil zákon. Vyšetřovatelé prý předložili řadu důkazů o sledování Radky Nečasové. "U soudu nedošlo k nějaké zásadní změně důkazní situace," řekl Ištvan. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozsudek odmítl komentovat, podle něj je třeba počkat na pravomocné rozhodnutí pražského městského soudu, ke kterému se žalobce odvolal. Státního zástupce lze případně odvolat, pokud se prokáže jeho kárné provinění. Nové státní zástupce jmenuje ministr spravedlnosti.

Premiér Sobotka výrok soudu respektuje. "Já myslím, že to, co se odehrávalo na úřadu vlády za vlády Petra Nečase, v pořádku nebylo. Ve standardní demokracii by mělo okolí premiéra fungovat poněkud jiným způsobem, ale jestli docházelo k porušování zákona, jestli celá ta věc má trestněprávní rovinu, o tom musí rozhodnout nezávislý soud a já přirozeně rozhodnutí nezávislého soudu respektuji," řekl novinářům.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zdůraznil, že dnešní rozhodnutí soudu není pravomocné a je třeba vyčkat na verdikt odvolacího soudu. "Považuji ale za mimořádně nešťastné, jestliže se nedozvíme odůvodnění. Myslím, že veřejnost na ně má právo a určitě by šlo nalézt jiný způsob, jak ochránit utajované skutečnosti, než tajit celé odůvodnění," sdělil ČTK.

České zpravodajské servery v komentářích označují zprošťující rozsudek za selhání soudkyně Heleny Králové. Upozorňují, že Králová v kauze rozhodovala již loni, a tehdy Nečasovou potrestala. Servery kritizují také nezveřejnění argumentů soudu pro osvobozující rozsudek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…