Pravicová koalice Spolu dnes zahájí předvolební kampaň

19.05.2021 6:30

Volební koalice ODS, TOP 09 a lidovců si pro zahájení kampaně před říjnovými volbami vybrala Brno. Dnes odpoledne tam na Moravském náměstí předsedové stran Spolu Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka představí lídry krajských kandidátek i podobu kampaně.

Pravicová koalice Spolu dnes zahájí předvolební kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: V neděli podepsali Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka koaliční smlouvu SPOLU

Zvláštní pozornost podle pozvánky věnují mladým - jak na ně zacílí, bude prezentovat poslanec TOP 09 Dominik Feri. Kampaň Spolu spustí oficiálně den poté, co do předvolebního klání vykročila druhá opoziční koalice Piráti a Starostové.

Ve virtuální prezentaci programu a regionálních lídrů, se kterou přišla koalice občanských demokratů, lidovců a TOP 09 30. dubna, koalice Spolu slíbila ozdravení veřejných financí, nezvyšování daní, posílení školství. Slíbila také, že se bude držet nezpochybnitelné prozápadní směřování země, ale také podporu zemědělství či digitalizaci. I když podle průzkumů volebních preferencí vedou žebříček pět měsíců před volbami Piráti v koalici s hnutím STAN před vládním hnutím ANO, předseda ODS Petr Fiala zdůraznil, že koalice Spolu je natolik silná, že je schopna volby vyhrát. Program koalice představila on-line kvůli opatřením proti šíření koronaviru, dnešní akci umožnilo rozvolnění restrikcí. Volební program Spolu dávalo podle Fialy dohromady 300 odborníků v deseti programových týmech. Podle Adamové je volební program koncipován jako programové prohlášení vlády.

Koalice v programu slibuje mimo jiné dostavění dálniční sítě, do konce volebního období k ní má přibýt nejméně 250 kilometrů. Za prioritu považuje mimo jiné silniční okruh kolem Prahy. Chce zastavit práce na kanálu Dunaj-Odra-Labe. Chce přísnější protierozní legislativu či komplexní pozemkové úpravy, které erozi zpomalí a zadrží v krajině vodu. Ukončit plánuje podporu biopaliv první generace, do ústavy má v úmyslu zakotvit ochranu vody. Zajistit chce například zvýhodnění hypoték pro první bydlení, garantuje také platy pedagogů na úrovni 130 procent průměrné hrubé mzdy. Do konce volebního období plánuje dávat na kulturu jedno procento výdajů státního rozpočtu. Zrušit chce zbytečné agendy a úřady, počet úředníků by měl podle koalice klesnout o 13 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…