Pravicový server varuje před rozpouštěním sněmovny

18.08.2013 11:00

Předčasné volby opravdu budou, jen se neví kdy. Píše o tom na pravicovém serveru Pravý břeh jeho redaktor Zbyněk Klíč. Pokud však někdo mluví proti prezidentu Zemanovi a jeho vládě a současně rozpouští dolní komoru, je jeho postoj vnitřně nekonzistentní, myslí si Klíč.

Pravicový server varuje před rozpouštěním sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po přestávce přichází už konečně k aktu hlasovacímu

Srozumitelný argument dává podle redaktora serveru Pravýbřeh.cz momentální lídryně ODS Miroslava Němcová, která tvrdí, že rozpuštěním sněmovny dvousetčlenný sbor rezignuje na kontrolní funkce směrem k vládě, potažmo Miloši Zemanovi, a tím posiluje jeho moc.

Redaktor ve svém článku píše, že prezident tak ztrácí motivaci jmenovat nového premiéra, ale zejména prý dolní komora tak rezignuje na zamítnutí řady návrhů jeho vlády a také předčasně vzdává boj o prosazení mnoha těch současných, které již nová, pravděpodobně hodně levicová, sněmovna neschválí.

„Vůle rozpustit sněmovnu již v úterý totiž vychází z mylného předpokladu, že prezident rozpuštění pozdrží právě proto, aby poslanci potřebné návrhy měli čas schválit,“ je přesvědčen Klíč.

Celý text ZDE

Podle autora článku Miroslava Němcová správně podotýká, že rozpuštěním dolní komory dojde k posílení moci prezidenta. „Z pohledu poslanců tak, pokud opravdu chtějí svoje čtyřleté působení ve Sněmovní ulici urychlit, je tak logičtější nejprve dotáhnout celý legislativní proces u vytipovaných zákonů a teprve poté se rozpustit.“ Spoléhat na Zemana poté, co jmenoval vládu proti vůli sněmovny, prý nelze.

„Jak říká jedno známé ,zemanovské' pravidlo: chceš-li jej posílit, poniž ho. Tím, že si sněmovna rychle odsouhlasí svoje rozpuštění, se předčasně vzdá své moci, zároveň však překazí Zemanovi jeho sen o řádných volbách, což jí dá prezident ještě najevo. V této situaci se zdá jako nejodpovědnější řešení pokračování sněmovny až do řádných voleb, nebo, pokud má přijít její rozpuštění, až po řádném schválení všech důležitých norem,“ uzavírá Klíč.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…