Právníci jsou zděšeni trestním stíháním Samkové za slova o islámu. A co na to ministr Pelikán?

28.05.2016 7:56

Advokátka Klára Samková vzbudila velkou pozornost, když na konferenci s názvem „Máme se bát islámu?“ srovnala toto náboženství s nacismem. Urazila tím tureckého velvyslance, který okamžitě začal volat po jejím trestním stíhání. Je to však v demokracii, která ctí svobodu slova, možné? Tuto otázku si položila sobotní MF Dnes. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je opatrný.

Právníci jsou zděšeni trestním stíháním Samkové za slova o islámu. A co na to ministr Pelikán?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Odborník na trestní právo Otakar Pazdziora se domnívá, že nemohou být trestná. „Kde by pak byla svoboda slova a o čem bych se mohl vyjádřit kriticky?“ ptal se. Celou věcí už se však zabývá státní zástupce pro Prahu 1, Jan Lelek oznámil, že na případ reagují. Nic bližšího však nesdělil. Opatrný je i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

„Nechci se vyjadřovat k trestněprávnímu hodnocení, to je věc orgánů činných v trestním řízení, ale minimálně jsme si prostě udělali ostudu. Lidé, kteří jdou na půdu parlamentu, by si asi měli uvědomit, že jejich výroky už přesahují hranici České republiky,“ uvedl člen vlády.

S Pazdziorou se shodují i další právníci. Diskutovat lze o tom, zda jsou slova Samkové etická, ale neměla by být trestná. Úplně stejně to vidí i autorka inkriminovaného srovnání. „Předpokládám, že pokud dojdou k názoru, že jde o trestný čin, dokážou, že islám je demokratické náboženství, za jehož opuštění nikomu nehrozí žádné sankce a je slučitelný s demokratickým státním zřízením,“ komentuje svou kauzu Samková.

Posvítit si na ni chce Advokátní komora ČR. Hodlá projev Samkové na půdě sněmovny zanalyzovat. Otázkou totiž je, zda Samková neporušila kodex advokátů. „Nebráníme svobodě slova advokátů, ale musejí se chovat důstojně a čestně a musejí přemýšlet, co z úst vypouštějí,“ řekla mluvčí komory Iva Chaloupková. Pokud komora usoudí, že Samková kodex porušila, může čelit kárnému řízení.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…