Právníci se ptají norské sociálky, jestli je možné zveřejnit spis

30.03.2015 20:41

Právníci Evy Michalákové, které norské úřady odebraly děti, poslali dnes norské sociální službě otázky k případu. Ptají se třeba na to, zda matka může zveřejnit rozsudky a spis, jaké chyby udělala a co má změnit, aby syny dostala do své péče. Budou pro ni žádat i náhradní schůzky s dětmi. ČTK to sdělila mluvčí podporovatelů rodiny Kateřina Jurigová. Případu sourozenců Michalákových by se měla v úterý věnovat Sněmovna, premiér jí má přednést svou zprávu o postupu v kauze.

Právníci se ptají norské sociálky, jestli je možné zveřejnit spis
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Michaláková chce syny do své péče, v prosinci požádala v Norsku o přezkoumání případu.

Sněmovna by měla o Michalákových jednat v úterý odpoledne

Právníci dnes odeslali norské sociální službě dotazy. Žádají písemnou odpověď, proč devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách a jestli je ve hře jejich adopce. Zajímá je také to, jestli mohou sociální pracovníci sami umožnit víc setkání synů s matkou či jestli chlapci mohou vidět jiné české příbuzné, a to třeba i přes skype.

Advokáti chtějí vědět také to, jestli matka může zveřejnit rozsudky a součásti spisu a jestli by jí to nepřitížilo. Stěžovali si i na podobu březnové schůzky Michalákové s mladším synem, podle dohody z letošního ledna se měla vidět s oběma dětmi. Budou žádat náhradu za neuskutečněná setkání.

Sněmovna by měla o Michalákových jednat v úterý odpoledne. Zprávu předsedy vlády o postupu státu v kauze mají poslanci ve svém programu jako pátý bod. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v materiálu uvedl, že norská strana zatím dostatečně nevyhodnotila citlivost a důležitost případu pro ČR. Česká ministerstva a úřady budou dál vyvíjet tlak, aby se našlo řešení, uvedl Sobotka.

Některá internetová média zveřejnila informace z dokumentů k případu či snímky. Podle některých ochránců dětských práv se upřednostňuje zájem matky nad zájmem hochů, politici nemají o případu všechny informace a zjištění o situaci chlapců se neberou v potaz. Podle zastánců Michalákové naopak norské úřady nekomunikují a snaží se dát děti k adopci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…