Právníci se vyjádřili k memorandu o lithiu. Zavazuje nás k něčemu?

11.10.2017 20:00

Ostrá diskuse kolem českých zásob lithia neutichá. Sociální demokracie a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se přou o to, zda je memorandum o těžbě lithia opravdu tak rizikové, jak tvrdí Babiš a spolu s ním také SPD Tomia Okamury. V České televizi se k memorandu vyjádřili právní experti.

Právníci se vyjádřili k memorandu o lithiu. Zavazuje nás k něčemu?
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Andrej Babiš znovu a znovu tvrdí, že podpis memoranda s australskou firmou European Metals Holdings lze označit za skandální. Memorandum podepsal ministr průmyslu za ČSSD Jiří Havlíček a Babiš mu zaslal seznam šestnácti otázek, které si v souvislosti s tímto dokumentem přeje zodpovědět. Havlíček to vyřešil tím, že seznam otázek předal k zodpovězení svému kolegovi ve vládě Richardu Brabcovi (ANO), ministrovi životního prostředí.

Česká televize o memorandu informovala v Událostech. Moderátor Michal Kubal poukázal na to, že memorandum obsahuje několik důležitých bodů. Zaprvé se předpokládá, že mezi státem a australskou společností EMH dojde k budoucí splupráci v oblasti průzkumu a těžby lithia. Dále se počítá s tím, že jak při těžbě, tak opři zpracování lithia budou podporovány podnikatelské subjekty.

Hnutí ANO ale považuje za problematický především odstavec z úvodu memoranda. Co se v něm píše? „Berouc na vědomí Dohodu mezi Českou republikou a Austrálií o vzájemné podpoře a ochraně investic podepsanou v Canbeře dne 30. září 1993 a Dohodu mezi Českou republikou a Austrálií o zrušení dvojího zdanění a zabránění daňovým únikům podepsanou v Canbeře 28. března 1995;“ citoval Kubal z dokumentu.

Poté prozradil, že se veřejnoprávní televize zeptala právníků z veřejných vysokých škol, co tato část pro Česko znamená.

Pavle Bureš z katedry mezinárodního práva na Univerzitě Palackého v Olomoucí konstatoval, že strany podepsané pod memorandem „vyjadřují určitou ochotu pro společné kroky“. To prý ale ještě neznamená, že by toto memorandum bylo nějakou smlouvou. „Například se mluví o účastnících dohody, nikoliv o smluvních stranách, mluví se právě o té ochotě k nějakým společným krokům, nikoliv, že by se strany zavázaly přijmout konkrétní kroky,“ zdůraznil expert.

Jeho kolega z katedry mezinárodního a trestního práva Masarykovy univerzity v Brně Jiří Valdhans mu dal za pravdu. „Důležitá je podle mého formulace, že účastníci deklarují záměr projednat a prozkoumat možnosti budoucích dohod o rámci budoucí spolupráce. Ten dokument tedy nestanoví nějakou konkrétní povinnost pro současnost a v zásadě se jedná o velice jemnou formu smlouvy o smlouvě budoucí,“ konstatoval Valdhans

Stejný názor vyjádřil také vedoucí katedry mezinárodního práva z Univerzity Karlovy Pavel Šturma.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…