Právnička za rovná manželství pro menšiny: Mladí mají vést ve škole konstruktivní debatu

29.07.2021 17:33 | Glosa

Právnička iniciativy Jsme fér Lucia Zachariášová na Rádiu Zet hovořila o festivalu Prague Pride, jenž začíná v pondělí 2. srpna. Průvod však v jeho rámci letos nebude.

Právnička za rovná manželství pro menšiny: Mladí mají vést ve škole konstruktivní debatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

„V pondělí začíná Prague Pride a iniciativa Jsme fér, která jej přímo neorganizuje, ale samozřejmě v rámci něj chystá nějaké akce. Jednak spojené s tím hlavním tématem, kterému se Jsme fér věnuje – to je vlastně úsilí o to, aby v České republice manželství pro páry dvou mužů nebo dvou žen se stalo realitou. A jednak taky aktivity, které jsou spojené s hlavním tématem letošního Prague Pride, kterým je coming out,“ podotkla úvodem Zachariášová.

Jak vnímá Zachariášová potenciál akcí tohoto typu? „V průběhu celého festivalu probíhá celá řada různých aktivit, ať už se jedná o debaty, jde o různé workshopy, je to prostě festival, který přináší velkou spoustu různých akcí pro různé lidi, a zároveň je důležité, a myslím, že i pro českou společnost užitečné, že o tom referují média. To téma je otevřené, zvednuté v té době v české společnosti, a že o něm můžeme diskutovat. A to je podle mého názoru důležité, vést veřejnou diskusi, nekonfliktní, otevřenou, konstruktivní, o různých tématech, která se lidí LGBT+ týkají,“ sdělila Zachariášová.

Dále se hovořilo o pochodu, jenž je mediálně nejvýraznějším. Letos však nebude. „Z těch důvodů, které všichni tak nějak chápou... měli jsme tady pandemickou situaci, kdy dlouho nebylo úplně zřejmé to, jak se všechno bude vyvíjet, takže se zkrátka organizátoři letošního Prague Pride rozhodli, že ten pochod neproběhne,“ doplnila Zachariášová. 

Následně pak Zachariášová hovořila i o coming outu. „V českém politickém prostředí se o coming outu zase až tak moc nemluví. Tou naší debatou to chceme prolomit a otevřít také toto téma. A pokud se týče toho, jak vlastně se mladí lidé mohou cítit v různých diskusích, které třeba mimo jiné mohou probíhat v nějakém jejich školním prostředí, myslím si, že je vždy dobré vést nějakou otevřenou konstruktivní debatu – ať už je to v médiích, v jakémkoliv jiném veřejném prostoru, nebo třeba i na půdě školy. Nějakým vlastně nekonfliktním způsobem prostě hovořit o tom, že každý člověk je nějaký, každý má nějaké vlastnosti, každý může mít nějakou sexuální orientaci nebo genderovou identitu, a myslím si, že především pro ty mladé lidi jsou takové diskuse vlastně zdravé a mohou posilovat jejich sebevědomí,“ uvedla Zachariášová.

Závěrem pak pohovořila o tom, jaké problémy gay a lesbické páry nejvíce vnímají. „Iniciativa Jsme fér se věnuje tomu, aby manželství pro páry gayů a leseb bylo v České republice realitou, a troufnu si tvrdit, že to je jedna z nejzásadnějších otázek, kterou i LGBT+ lidé vnímají. Vidíme to třeba i z průzkumů, kdy asi 96 procent LGBT+ lidí to považuje za jednu z nejzásadnějších věcí, která by zlepšila kvalitu jeho života,“ zmínila v závěru Zachariášová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…