Právník: Odvolání Mynáře? Ne úplně jednoduché. Představte si třeba...

20.10.2021 9:27

S odvoláním kancléře Mynáře premiérem Babišem, pokud převezme prezidentské pravomoci, to podle ústavního právníka Jana Kysely není tak jednoduché. Rozhodně nelze jednoznačně říci, že premiér to udělat může, jak tvrdili někteří jiní právníci. Představa, že předseda vlády v roli zastupujícího prezidenta převrátí Hrad vzhůru nohama, nemá s dělbou moci příliš společného.

Právník: Odvolání Mynáře? Ne úplně jednoduché. Představte si třeba...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Andrej Babiš

Anketa

Je kancléř Mynář dobrý člověk?

41%
34%
hlasovalo: 25131 lidí

Babiš čistí Hrad od Zemanových mužů, zní hlavní titulek středeční MF DNES. V článku se hovoří o výzvě premiéra k rezignaci kancléře Vratislava Mynáře a rovněž o vracení diplomatického pasu poradce Martina Nejedlého, i když toto nebyla akce premiéra, ale koaličního ministra zahraničí Jakuba Kulhánka.

Někteří právníci již dříve prohlašovali, že pokud Babiš dostane prezidentské pravomoci podle článku 66 Ústavy, může hned v následující vteřině Mynáře sám odvolat. „Pokud bych měl tuto kompetenci, jako že ji nemám, tak bych to udělal,“ citovalo Právo samotného premiéra.

Ústavní právník Jan Kysela ale v rozhovoru pro středeční Právo upozorňuje, že odvolání kancléře nemusí být tak jednoduché. V zákoně je sice napsáno, že prezident jmenuje a odvolává pracovníky kanceláře, ale kancléř a další blízcí spolupracovníci mohou spadat do skupiny nejbližších spolupracovníků a tam je trochu jiný režim.

„Představte si například prezidenta po těžké autonehodě, který leží měsíc v nemocnici. Pak se vzchopí, vrátí se a zjistí, že mu mezitím předseda vlády úplně překopal prezidentskou kancelář a odvolal všechny ředitele odborů. To by nám asi připadalo divné,“ myslí si právník Kysela.

V této situaci nemáme zatím žádnou praxi, nastala poprvé. Takže se vlastně teprve teď řeší, jak se k tomu právně postavit. Argumenty se podle Kysely dají najít pro obě řešení - jak pro to, že premiér kancléře odvolá, tak pro to, že bude „čekat“ na návrat prezidenta.

Vyvstává i otázka, jak je to s výkonem prezidentských pravomocí v situaci, kdy ještě končí stará vláda, ale už je jmenován předseda vlády nové. Zde je ale podle Kysely naopak situace jasná. Vládu drží končící premiér, ten nově jmenovaný má jako agendu pouze sestavení nové vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…