Právník znovu podezřívavě o změnách v potírání korupce a kauze Rath

25.09.2012 9:51

Právník Zdeněk Koudelka se opřel do nápadu na zřízení speciálního protikorupčního útvaru v rámci státního zastupitelství. Podle něj celá věc nic nepřinese, stejně jako současně plánované rušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Vše jen posílí moc Nejvyššího státního zastupitelství.

Právník znovu podezřívavě o změnách v potírání korupce a kauze Rath
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Podle Koudelky lze dozorovat vyšetřování korupce jako u standardní kriminality, na okresních a krajských zastupitelstvích. „Případ Rath, který nyní dozoruje místně příslušné středočeské státní zastupitelství, či případ jedovatého alkoholu dokazují, že odhalování závažné trestné činnosti jsou schopni dozorovat státní zástupci po celém státě, ne jen elitářská centrální skupinka,“ poznamenává právník, který uvažované reformy na státním zastupitelství dlouhodobě kritizuje.

Celý článek Zdeňka Koudelky čtěte ZDE

Volání po soustředění korupčních trestných činů do jednoho centra se však prý stalo módou, a vyhovuje i detektivům na centrálních útvarech policie, kteří prý budou raději komunikovat s úzkou skupinkou státních zástupců, se kterými se budou znát, než s velkým množstvím okresních a krajských návladních.

Pokud bychom se však přeci jen rozhodli speciální protikorupční útvar zřídit, existují dvě možnosti, kam jej umístit - buď na Vrchní státní zastupitelství, nebo jako speciální útvar na Nejvyšší státní zastupitelství. První varianta je prý levnější a administrativně snazší, neboť by k její účinnosti stačila vyhláška a bylo by možné ji zařídit prakticky už od prosince. Druhá alternativa by byla náročnější, musel by se kvůli ní měnit zákon a fakticky by mohla fungovat nejdříve od poloviny roku 2014.

„Vážím si práce státních zástupců na okresech a krajích a věřím tomu, že jsou schopni dosahovat výborných výsledků. Nevěřím tomu, že ve státě lze efektivně vykonávat moc v centru,“ píše Koudelka. I když je možné, že se tato podoba centralizace moci ve státním zastupitelství prosadí, je třeba říci, že zřízení takového útvaru by přišlo na více než sto milionů korun. Fandové centralizace prý oponují, že by se ještě více mohlo ušetřit zrušením vrchních státních zastupitelství. Jenže to je podle Koudelky absurdní - platilo by to pouze v případě, že by se propustili všichni zaměstnanci a rozprodaly všechny budovy. Jenže místo toho se prý počítá pouze s tím, že se zrušené instituce přejmenují na „pobočky NSZ pro zastupování žaloby u vrchních soudů“. Vše zůstane, tak jak je, státním zástupcům na vrchních zastupitelstvích dokonce budou muset na platech přidat (protože formálně povýší na NSZ), a Nejvyšší zastupitelství posílí svou moc vůči okresům a krajům.     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…