Prázdné plynové zásobníky. Havlíček nechápe, proč ho vláda nenakoupila

01.04.2022 10:48

Rusko rozhodlo, že od dnešního dne bude za zemní plyn inkasovat pouze rubly, jinak dodávky do Evropské unie zastaví. Bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) v této souvislosti zkritizoval v pořadu 360° CNN Prima NEWS českou vládu, že na to nemyslela a nedoplnila v poslední době zásobníky větším množstvím plynu.

Prázdné plynové zásobníky. Havlíček nechápe, proč ho vláda nenakoupila
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Podle Havlíčka si Rusko nemůže dovolit přestat dodávat plyn do Evropy. „Je to vysoká hra Ruska a takticko-politický manévr. Uvidíme, kdo cukne a kdo nikoliv,“ řekl někdejší ministr průmyslu s tím, že nelze stále ustupovat.

Původní zdroj ZDE

Fialův kabinet za jeho energetickou politiku zkritizoval: „Vláda nenese vinu za vysokou cenu plynu, ale měla už jednat a nakoupit plyn do zásobníků, což odmítla. Nyní tam máme tak 10 procent. Kdyby dneska skutečně došlo k nejhoršímu, tak taháme za velmi krátký konec. Už vidím, jak s dalšími státy EU budeme naříkat a čekat, jak se plyn bude přerozdělovat,“ uvedl.

K situaci se vyjádřil také poslanec Jan Skopeček (ODS), který upozornil, že energetické problémy České republiky jdou za předchozími kabinety, v nichž působilo právě hnutí ANO.

Odmítl dál přistupovat na Putinovo „vydírání“. „Dodávky přicházejí podle dlouhodobé smlouvy. Nic s rubly se tam nepíše. Nepřistupoval bych na Putinovo vydírání. Na ruském plynu jsme závislí. Je třeba ale říct, že i Rusko je na evropském trhu stále závislé a potřebuje na něj plyn dodávat. Jeho vydírací pozice není tak veliká. Můžeme jen odhadovat, do jaké míry to Putin myslí vážně,“ řekl Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…