Praze se nedaří koupit akcie Pražské plynárenské. Nabízí prý málo

12.07.2012 16:38

Praha se snaží odkoupit akcie Pražské plynárenské od společnosti E.ON. Město firmě poslalo nabídku, podle slov primátora Bohuslava Svobody ji ale E.ON odmítl s tím, že je příliš nízká.

Praze se nedaří koupit akcie Pražské plynárenské. Nabízí prý málo
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Bohuslav Svoboda sice nekonkretizoval onu „příliš nízkou nabídku“, podle informací ČTK se ale pohybovala okolo šesti miliard korun.

"Mají pocit, že cena je nízká a dávají nám ke zvážení, zda bychom nepředložili nabídku vyšší," uvedl podle primátora E.ON v písemné odpovědi. Jak se město k návrhu postaví, není zatím jasné.

Znám není ani harmonogram vyjednávání. "Plyn je pro město strategická a velmi důležitá surovina," řekl primátor k důvodům, které Prahu vedou ke snaze získat v Pražské plynárenské většinový podíl.

V akciové společnosti Pražská plynárenská drží E.ON podíl 49,35 procenta a dalších 50,2 procenta kontroluje holding, v němž má Praha 51procentní podíl a zbytek ovládá E.ON. Pokud by se obě strany na transakci dohodly, podíl Prahy v Pražské plynárenské by se zvýšil na bezmála sto procent.

Pražský zastupitel a kontroverzní žižkovský podnikatel Pavel Hurda (ODS), jehož odchod z postu předsedy představenstva Pražské plynárenské slibuje primátor od loňského podzimu, zůstane ve funkci zřejmě do konce září. Svoboda dnes na dotaz novinářů uvedl, že se na tom dohodl s koaličním partnerem.

První náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09), který Hurdovo angažmá dlouhodobě kritizuje a hovoří i o hrozícím koaličním sporu, ale dohodu popřel. "My žádnou takovou shodu nemáme," řekl ČTK. Klub TOP 09 prý i nadále trvá na tom, aby Hurda ve funkci skončil.

Hurda je podle primátora pro jednání s firmou E.ON klíčový. "Zná všechny hráče na druhé straně i všechny triky a dohody. Některá jednání nám usnadňuje," uvedl. Hurdův rezignační dopis má primátor už od konce loňského roku. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…