Pražská ODS chce odvolat radní Plamínkovou a náměstkyni Kolínskou

22.03.2017 21:20

Pražská opoziční ODS na čtvrtečním mimořádném jednání pražských zastupitelů navrhne odvolat radní Janu Plamínkovou (Trojkoalice/STAN) a primátorčinu náměstkyni Petru Kolínskou (Trojkoalice/SZ). ČTK to sdělila předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija. Zda na hlasování o odvolávání dojde, není jasné. Zastupitelé musejí nejdříve schválit program. Pokud jej neodsouhlasí, jednání bude ukončeno. V Praze vládnou ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL).

Pražská ODS chce odvolat radní Plamínkovou a náměstkyni Kolínskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

Plamínkovou chce ODS odvolat kvůli kauze europoslance a místopředsedy STAN Stanislava Polčáka, který konzultoval výběr zástupců do městských firem se zlínským podnikatelem Michalem Redlem figurujícím v kauzách Radovana Krejčíře. „Ačkoliv paní Plamínková zřejmě nebyla iniciátorem dalších konzultací s podnikatelem Redlem, který je toho času navíc považován za nezpůsobilého, je zjevné, že paní radní a hnutí STAN absolutně nezvládají personální politiku. Takový postup, kdy se místa ve strategických městských firmách rozposílají po celé zemi, aby je někdo pomohl obsadit, považuji za politický amatérismus,“ uvedla Udženija.

Podle Plamínkové jde o účelovou politickou exhibici. „Situaci jsme už veřejnosti vysvětlili minulý měsíc. Stanislav Polčák nás ujistil, že jeho kontakty s panem Redlem nikdy žádným způsobem neovlivnily jeho politická rozhodnutí. Já nemám důvod mu nevěřit, přesto jsme s kolegy vzali na vědomí jeho rozhodnutí na březnovém sněmu hnutí nekandidovat do volených funkcí,“ uvedla pro ČTK Plamínková. Vnitřní procesy a politiku STAN prý určuje pouze hnutí a jeho orgány, nikoliv jedinci, skupiny či sponzoři stojící mimo něj.

Kolínská podle občanských demokratů nezvládá svou funkci. Město se nerozvíjí, za což prý nese odpovědnost. „V minulosti jsem opakovaně vyzýval k předložení nějakého plánu nebo vize. Nic se nestalo. Vyzval jsem paní primátorku, ať s tím něco dělá. Opět se nic nestalo,“ uvedl pražský zastupitel a místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). Podle něj město nejen stagnuje, ale místy kráčí zpět.

Kolínská s tvrzením nesouhlasí. „Myslím, že kdyby se kolegové podívali na program příštího zastupitelstva, zjistili by, že třetina bodů je mých. Na mýty se špatně reaguje, kdyby měli něco konkrétního, pak se na to dá reagovat,“ řekla. Praze by podle ní více prospěla věcná než personální diskuse.

Pokud by se k hlasování dospělo, k odvolání Plamínkové a Kolínské by opozice potřebovala v 65členném zastupitelstvu sehnat nadpoloviční většinu 33 hlasů. Bez podpory některých zastupitelů z koalice ji mít nebude.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…