Pražská TOP 09 žádala hlavu komunistky Semelové. Nic se ale nestalo

27.02.2014 14:10

TOP 09 chtěla na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva vyzvat zastupitelku Martu Semelovou z KSČM k rezignaci. Důvodem byly výroky Semelové v pořadu České televize Hyde park ohledně popravy Milady Horákové a okupace vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Pražská TOP 09 žádala hlavu komunistky Semelové. Nic se ale nestalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Marta Semelová

Podle radní Evy Vorlíčkové porušuje Semelová svými výroky zákon i kodex zastupitele, když například v České televizi uvedla, že pochybuje o tom, že doznání Milady Horákové bylo komunistickým režimem vynucené. „Tvrzení, že násilná okupace vlasti s desítkami zavražděných civilistů byla internacionální pomocí, že Vasil Biľak byl pozitivní postavou, nebo že justiční vražda Milady Horákové nebyla postavena na vynuceném přiznání, nejsou akty demokratické svobody projevu, ale veřejné ukázky pohrdání utrpením obětí komunistického režimu a akty neskrývaného opovrhování zákony naší země," pohoršovala se Vorlíčková.

Nerezignovala ani napodruhé

Zastupitelům potom navrhla, aby do programu jednání zařadili materiál, jehož schválením zastupitelé vyzvou Semelovou k rezignaci. Podle zákona totiž zastupitel nemůže být odvolán, o svůj mandát může přijít pouze tak, že se jej sám vzdá. Bod ale nakonec do programu jednání nebyl zařazen.

Zastupitelé hlavního města Semelovou k odstoupení vyzvali již jednou, a to v únoru 2011, kdy přijali usnesení, kterým ji vyzvali, aby se vzdala mandátu poslance, protože velebením stalinismu porušuje Ústavu a Listinu základních práv a svobod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…