Pražská lékařka chce po pacientech dar 550 korun. Jinak je odmítne

31.03.2012 20:02

Pražská praktická lékařka Janka Tóthová vyžaduje po svých pacientech „sponzorský dar“ 550 korun. Jinak jim prý naznačuje, aby si vyhledali jiného doktora. Česká lékařská komora je na ni ale krátká.

Pražská lékařka chce po pacientech dar 550 korun. Jinak je odmítne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Poprvé po mně chtěla podepsat darovací smlouvu na 550 korun loni. Tehdy jsem odmítl a vzal jsem si dokument domů na prostudování. Při další návštěvě po mně příspěvek chtěla znovu a řekla, že si mám hledat jiného doktora, pokud odmítnu," prozradil jeden z pacientů serveru iDnes.cz.

Stejné zkušenosti se „sponzorským darem“ potvrzují i další její pacienti na internetu. "Od roku 2011 se paní doktorka rozhodla, že po každém pacientovi bude vymáhat 550 korun jako 'dar'. Když jsem jí řekla, že nemám peníze, že jsem studentka a že si to nemůžu dovolit, tak mi oznámila, ať si hledám jiného lékaře nebo že mě nebude objednávat," stěžuje si mladá pacientka.

Podle Tóthové slouží dar na „pokrytí nákladů a rozvoj vybavenosti nestátního zdravotnického zařízení, především na zajištění objednávání prostřednictvím recepční, dále komunikace s ordinací cestou e-mailů za účelem objednání, konzultací, a pod.“.

Pokud by Česká lékařská komora usvědčila lékařku z vymáhání neoprávněného poplatku, může jí odejmout oprávnění nebo uložit pokutu U Tóthové se však nic neprokázalo. "Neprokázalo se, že by lékařka vynucovala ošetření zaplacením 550 korun. Je to tvrzení proti tvrzení," uvedl mluvčí Michal Sojka.

 

To samé tvrdí i ministerstvo zdravotnictví. "Z vyjádření zástupce vyplývá, že se jedná o dobrovolnou platbu na služby, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, a že žádnému z pacientů, který odmítne příslušnou částku zaplatit, není odepřena zdravotní péče,“ prohlásil mluvčí Vlastimil Sršeň.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…