Pražská plynárenská snižuje prodejní cenu zemního plynu a elektřiny

19.02.2024 17:25 | Monitoring

Od prvního března snižuje Pražská plynárenská prodejní ceny zemního plynu v rámci svého základního ceníku STANDARD a u produktů na tento ceník přímo navázaných. Od loňského května se jedná již o čtvrté snížení prodejních cen zemního plynu, informovala společnost v tiskové zprávě.

Pražská plynárenská snižuje prodejní cenu zemního plynu a elektřiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražská plynárenská, ilustrační foto

Neregulovaná, tzv.obchodní složka prodejní ceny, kterou má možnost Pražská plynárenská ovlivnit, je v porovnání se stejným obdobím loňského roku nižší v průměru o 44  procent.  Se započtením regulované složky ceny, kterou určuje ERÚ, jsou pak celkové náklady nižší v průměru o 24 procent. Ve srovnání s doposud platným základním ceníkem se jedná o celkový pokles v průměru o 6,1 procenta.
 
Pražská plynárenská v tiskovém prohlášení uvádí i tři konkrétní příklady, které se týkají ceníku STANDARD
  • Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody (spotřeba 4 MWh/rok), ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně cca 750 korun, oproti stejnému období minulého roku pak 4 322 korun.
  • Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení (spotřeba 11 MWh/rok), ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně cca 2 063 korun, oproti stejnému období minulého roku pak 12 879 korun.
  • Domácnost v rodinném domku, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení (spotřeba 25 MWh/rok), ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně cca 4 689 korun, oproti stejnému období minulého roku pak 30 168 korun.
 

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí
Pro zákazníky z řad seniorů a držitelů průkazu ZTP/P se ceny snižují v rámci „Produktu pro seniory a ZTP/P“, kdy z každé odebrané MWh ušetří 181,50 korun včetně DPH oproti předchozím cenám produktu (platným do 29.2.2024). K dispozici jsou pro zákazníky i nové fixované cenové produkty, a to na jeden nebo dva roky.   
 
S účinností od 1. 3. 2024 sníží Pražská plynárenská také prodejní ceny elektřiny v rámci základního ceníku BEZ ZÁVAZKU a u produktů na tento přímo navázaných. 
 
Neregulovaná, tzv. obchodní složka prodejní ceny, kterou má možnost Pražská plynárenská ovlivnit, je v porovnání se stejným obdobím loňského roku nižší v průměru o 26 procent. Se započtením „regulované složky ceny“, kterou určuje ERÚ, jsou pak celkové náklady nižší v průměru o 9 procent. Ve srovnání s doposud platným základním ceníkem se jedná o celkový pokles v průměru o 16 procent. 
 
I zde si společnost připravila konkrétní příklady, jak lidé ušetří. 
 
Příklady u ceníku BEZ ZÁVAZKU
  • Domácnost s distribuční sazbou D02d a spotřebou 2,5 MWh ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně 1 510 korun, oproti stejnému období minulého roku pak  2 020 korun.
  • Domácnost s distribuční sazbou D25d a spotřebou 5 MWh ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně 2 895 korun, oproti stejnému období minulého roku pak 3 775 korun. 
  • Domácnost s distribuční sazbou D45d a spotřebou 9 MWh ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně 5 415 korun, oproti stejnému období minulého roku pak 8 705 korun.
Stejně jako v případě zemního plynu jsou k dispozici i fixované produkty na jeden nebo dva roky.
 
„Naše prodejní ceny patřily, zejména v oblasti zemního plynu, v minulých měsících mezi nejnižší na trhu. V tomto trendu budeme nadále pokračovat a od března je pro zákazníky znovu snižujeme. Navíc jsme pro ně připravili i nové fixované cenové produkty, které mohou dle svých potřeb a preferencí využít. Jsme rád, že nejen tyto naše aktivity jsou ze strany zákazníků pozitivně vnímány a zaznamenáváme jejich poměrně výrazný nárůst“, uvedl Ludvík Baleka v tiskové zprávě, předseda představenstva Pražské plynárenské. 
 
Kompletní ceníky jsou, stejně jako informace o nabídce a dalších službách Pražské plynárenské, k dispozici na webových stránkách společnosti, v rámci Zákaznických center nebo Zákaznické linky na telefonu 267 175 333.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…