Pražské městské části došla se squattery na Klinice trpělivost. Podává trestní oznámení

02.06.2016 12:26

Praha 3 podá trestní oznámení kvůli squatterům v objektu v Jeseniově ulici na Žižkově, kde působí Autonomní sociální centrum Klinika, obává se o bezpečnost občanů. Městská část informovala o usnesení, které přijala rada, v tiskové zprávě. Zároveň na pondělí svolala bezpečnostní grémium, zve i ministry. Aktivisté měli do března objekt vypůjčený na základě smlouvy, od té doby jej obývají nelegálně. V minulých týdnech tam anonym třikrát nahlásil bombu.

Pražské městské části došla se squattery na Klinice trpělivost. Podává trestní oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

„Trestní oznámení se týká několika možných trestných činů, a to šíření poplašné zprávy, neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytového prostoru a schvalování trestného činu,“ popsala mluvčí Iva Vojtková.

Na pondělí tak kvůli obavám o bezpečnost obyvatel svolala městská část bezpečnostní grémium. Pozvala na něj ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ředitelku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřinu Arajmu, aby je informovali o budoucnosti objektu. Pozvání dostali také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a zástupci policie.

Squatteři z Autonomního centra Klinika objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co výpůjčku neprodloužil, obývají aktivisté budovu bývalé polikliniky od 3. března nelegálně. Každý den jim nabíhá tisíc korun pokuty, už jde téměř o 90 000 korun. Část z nich zaplatili.

Anonym v posledních týdnech třikrát v objektu nahlásil bombu, dvakrát poté policie budovu evakuovala a aktivisty do ní nepustila zpět. Pokaždé se ale vrátili a komunitní centrum Klinika proti vůli úřadů dál provozují.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…