Pražské plynárenství slaví 170 let

02.06.2017 9:38

V letošním roce si připomeneme výročí 170 let pražského plynárenství. Pražská plynárenská přináší video, které mapuje jeho vývoj od prvopočátků až po současnost. Za vznik českého plynárenství se považuje datum 15.9.1847, kdy byla do provozu uvedena první plynárna. Tehdy stála v blízkosti ulic Sokolovská, Prvního pluku, Pobřežní a ulice Ke Štvanici.

Pražské plynárenství slaví 170 let
Foto: ppas.cz
Popisek: Pražská plynárenská - logo

Jen dva roky po zavedení plynu do Prahy, ulice města osvětlovalo již 534 plynových lamp a kandelábrů. Jenže pak přišel vynález, který rozvoj plynofikace výrazně zastavil. Elektřina, která působila jako vynález z budoucnosti, byla pro plyn doslova zdrcující. Brzy se ale objevila její nevýhoda, což byly velké náklady. Zanedlouho se proto opět vrátil na scénu plyn, jehož využití nacházelo nové možnosti, jako třeba pohon motorů, vytápění, průmyslové využití nebo pro využití v domácnostech. 

Na konci 30. let mělo v domácnosti plyn na 30 procent obyvatel a v pražských ulicích svítilo více než 9 tisíc plynových lamp. Pak ale přišla druhá světová válka a zásahy bomb poškozují lampy, přípojky i plynovody. 
 
V roce 1970 denní spotřeba svítiplynu přesahuje 2 miliony metru krychlových. Za svítiplynu se poté pomalu přechází na zemní plyn. V roce 1985 v Praze končí éra pouličního plynového osvětlení a poslední plynové lampy jsou převedeny na elektřinu. Ne ale na dlouho, v roce 2002 byl zahájen návrat plynového pouličního osvětlení do ulic centra Prahy.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…