Pražský magistrát má opět problémy. Trojkoalice hledá i jinde než u TOP 09

16.12.2015 12:30

Menšinová koalice, která se v Praze rodí pod vedením TOP 09, dostává první trhliny. Trojkoalice je totiž ochotna diskutovat i o široké koalici s ANO a ČSSD. Jednání se nebrání ani ODS. ČTK to zjistila od představitelů stran.

Pražský magistrát má opět problémy. Trojkoalice hledá i jinde než u TOP 09
Foto: Pražské Benátky
Popisek: Vodouch na Vltavě.

Pětice stran v čele s TOP 09 v úterý po poledni po koaličním jednání jednohlasně oznámila, že od ledna by v metropoli mohla vládnout menšinová koalice s podporou ODS. TOP 09, ODS, Trojkoalice, nezávislí a piráti by měli v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 35 hlasů. Poslali by tak dosud vládnoucí ANO a ČSSD do opozičních lavic. Vedení pražského ANO a ČSSD na to reagovalo mimořádnou večerní schůzkou, po které vyzvali TOP 09, ODS a Trojkoalici k jednání o široké koalici.

"Nabídka se dala očekávat a je dobře, že přišla, protože dává možnost vytvoření stabilní pražské koalice," reagoval dnes předseda pražských lidovců Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL). Pražští lidovci podle něj nabídku očekávali, už v pondělí se proto usnesli, že budou případně jednat o obou koaličních variantách. "Jako konzervativní strana KDU-ČSL upřednostňujeme menší pravicovou koalici, ta má bohužel jen 35 hlasů, zatímco velká koalice jde napříč politickým spektrem," doplnil Wolf.

TOP 09 výrok Trojkoalice překvapil. "Nepovažuji to za solidní přístup," řekl předseda klubu zastupitelů Václav Novotný (TOP 09). Projekt menšinové koalice, na kterém se dohodlo všech pět partnerů, je tím podle něj "méně jednoznačný", než se v úterý zdálo. Chce o tom s Trojkoalicí jednat.

"ANO vyhrálo volby, s velkou slávou si rozdělilo křesla, a pak zjistilo, že to vůbec neumí. Spolu s ČSSD za rok uvedli Prahu do chaosu a teď, když cítí, že by o křesla mohli přijít, se probudili s apelem," reagovala předsedkyně zastupitelů za ODS Alexandra Udženija. "Každopádně si vyslechneme, jak vážně to s návrhem myslí," doplnila.

Po loňských volbách vládla v Praze koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Skončila poté, co byli v říjnu odvoláni čtyři z 11 radních.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…