Pražský pravoslavný arcibiskup hovořil v Oděse o Hurvínkovi. Myslel tím svůj protějšek. Věřící jen žasnou

07.12.2018 12:32

ParlamentníListy.cz byly v pátek upozorněny několika čtenáři, kteří patří mezi pravoslavné věřící, na zajímavý okamžik. Jedná se o listopadovou návštěvu pravoslavného arcibiskupa pražského Michala Dandára na Ukrajině. Tam podle všeho navštívil proruskou část tamější pravoslavné církve.

Pražský pravoslavný arcibiskup hovořil v Oděse o Hurvínkovi. Myslel tím svůj protějšek. Věřící jen žasnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

„Jistě víte o dění na Ukrajině, kde se pravoslavný Moskevský patriarchát snaží udržet svůj vliv na části Ukrajiny, ale zároveň cařihradský Ekumenický patriarchát (v Istanbulu) plánuje všechny ukrajinské pravoslavné církve sjednotit do nové samostatné pravoslavné církve Ukrajiny zcela oddělené od Moskvy. Je to složitý proces, který sahá hluboko do historie a na pozadí je samozřejmě současná velká politika,“ obdržela naše redakce zprávu od dobře informovaného zdroje. 
 
Michal Dandár proto zavítal do Oděsy, aby vyjádřil podporu ukrajinské pravoslavné církvi. „Jsme všichni s vámi – jak Češi, Slováci, tak Zakarpatci, a dokonce i ortodoxní Němci – měli bychom být jako jedna rodina. Vaše radosti jsou naše radosti, vaše neštěstí je naše neštěstí. Musíme se navzájem podporovat slovem i modlitbou. V naší diecézi se při každé liturgii čte modlitba za mír na Ukrajině, za jednotu církve,“ řekl podle serveru spzh.news Michal Dandár na setkání na Ukrajině.
 
Autor: Reprofoto YouTube Foto:  Pravoslavný arcibiskup pražský Michal Dandár na návštěvě na Ukrajině
 
Právě toto setkání komentuje náš zdroj, který si v jeho projevu všiml jedné zajímavosti. „Je velmi udivující, s jakou iniciativou se do toho sporu zapojil arcibiskup pražský Michal Dandár, který byl 24. 11. v Oděse na návštěvě u proruské části tamější pravoslavné církve a na kameru řekl, že cařihradský ekumenický patriarcha Bartoloměj se chová hloupě jako Hurvínek. A to, prosím, doslova, včetně vysvětlování ruským biskupům, co že to je ten Hurvínek. Je vidět, jak ruští biskupové se k tomu výstupu chovají zdrženlivě, přestože slova pražského arcibiskupa zněla v jejich prospěch, jenže daleko za hranou slušného chování.“
 
Michal Dandár, podle evidenčních záznamů byl spolupracovníkem StB, byl zvolen pražským arcibiskupem v rámci pravoslavné církve v České republice koncem roku 2014. Dříve působil jako zaměstnanec ruské pravoslavné církve, kde byl dlouhou dobu jako jeden ze zástupců v Německu. Dandárovo zvolení arcibiskupem bylo pro mnohé překvapením.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…