Pražský primátor opět školil v metru, tentokrát o EU

01.05.2019 20:20

Po celém Česku se ve středu konaly tradiční oslavy 1. máje. Právě první květen se před rokem 1989 v Československu neobešel bez masových průvodů. Jako Svátek práce si jej dnes připomínají především členové politických stran a hnutí. A nejen to, Česká republika dnes slaví také patnáct let od vstupu do Evropské unie. Zde jsou vyjádření některých českých politických reprezentantů, jak tato výročí vnímají především.

Pražský primátor opět školil v metru, tentokrát o EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Letošní akce politických stran spojuje hlavně téma voleb do Evropského parlamentu. Pražský primátor z Pirátské strany Zdeněk Hřib proto pojal připomínku dnešního výročí 15 let vstupu do EU podobně, jako tomu bylo u 20. výročí vstupu Česka do NATO. A to formou opakovaného hlášení, které zaznívá v pražském metru a které pražský primátor sám namluvil jak v českém, tak v anglickém jazyce.

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil prozradil, že letošní 1. máj je pro něj především synonymem pro oslavy patnáctiletého členství Česka v EU. „Jsem přesvědčený, že po 17. listopadu 1979 jsou vstup do NATO a vstup do EU dva nejvýznamnější dny pro Českou republiku,“ uvedl.

Jan Hamáček, předseda ČSSD a vicepremiér, dnes při oslavách 1. máje také připomněl, že Česká republika zároveň neslaví jen Svátek práce, ale i patnáctileté výročí od vstupu do EU. „Evropská unie nám dala stabilitu – ekonomickou, politickou, bezpečnostní. Ti, kdo dnes chodí a říkají, že je Unie špatně a měli bychom ji opustit, tak lžou a podvádějí, protože žádnou jinou alternativu nemají,“ řekl.

Následně sdělil, že oslavy 1. máje patří k sociální demokracii a dnes se rozšířily vzhledem k volbám i na evropskou tematiku. „Snažily se ho ukrást různé strany a proudy, ale je to sociálnědemokratický svátek. Ale protože si připomínáme 15 let od vstupu do Evropské unie, tak tu evropskou linku nelze vynechat,“ doplnil. ČSSD si Svátek práce připomínala na dvoře Lidového domu v Praze, kde sídlí.

Po celém Česku se ve středu konaly nejen desítky slavností a akcí spojených s tradičními oslavami 1. máje, ale také demonstrace, předvolební kampaně či vysokoškolský majáles.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…