Pražský soud chce od USA záruku, že muže viněné z terorismu nebudou mučit

21.01.2015 13:12

Pražský městský soud zatím nerozhodl o přípustnosti vydání trojice údajných spolupracovníků teroristů do USA. Čeká totiž na ujištění Spojených států o tom, že muži v případě vydání nebudou mučeni, podrobeni nelidskému zacházení či umístěni do samovazby. Na dnešním jednání to uvedl předseda senátu Luboš Vrba, který vyslechl všechny tři zadržené. Ti vydání do USA i svou údajnou trestnou činnost odmítli.

Pražský soud chce od USA záruku, že muže viněné z terorismu nebudou mučit
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

USA viní Alího Fajáda, Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Schůzky agentů s obviněnými se údajně konaly v Ghaně, později i ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě.

USA se vyjádří snad do měsíce

"Soud požádal 5. ledna prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti americkou stranu o ujištění, že budou-li zadržení vydáni, budou vězněni pouze v USA a v běžném typu věznice se standardním režimem a nebudou účelově umístěni do samovazby ani nebudou mučeni či podrobeni nelidskému zacházení," konstatoval Vrba. Odhadl, že Spojené státy by se mohly vyjádřit zhruba do měsíce. Až poté nařídí další termín jednání.

Jaber s Marabím pocházejí z Pobřeží slonoviny, Fajád je Libanonec s ukrajinským občanstvím. V USA jim hrozí až doživotí. Spojené státy nasadily na Jabera a Marabího agenty v roce 2012. Policisté s nimi naoko vyjednávali o převozu kokainu do USA a o nákupu zbraní na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii. Kvůli nákupu zbraní prý Jaber oslovil Fajáda, zaměstnance ukrajinské státní firmy Ukrspecexport, která se zbraněmi obchoduje.

Byl poradcem prezidenta Pobřeží slonoviny

Jaber dnes v emotivní a hlučné výpovědi zdůraznil, že měl dříve diplomatický pas, protože byl poradcem prezidenta Pobřeží slonoviny. "Mou zásluhou tam byl nastolen mír," prohlásil. Připustil, že mu v roce 2012 zatelefonoval jakýsi Josef, který ho pozval na schůzku s řeckým podnikatelem, z nějž se na místě vyklubal Kolumbijec. Jakékoli spiknutí ale odmítl.

Marabí uvedl, že Jabera zná jako podnikatele a prezidentského poradce téměř 30 let. Přes Jabera se také seznámil s agentem s krycím jménem Josef, který se mu představil jako libanonský byznysmen. Jednal s ním prý jen o obchodu. S Fajádem se pak údajně poprvé setkal až v Praze.

Fajád vypověděl, že ho telefonicky kontaktoval Jaber a představil se jako poradce prezidenta Pobřeží slonoviny. Poté za ním prý přijel do Kyjeva a řekl mu, že má vazbu na podnikatele, kteří nakupují zbrojní systémy pro několik států. Kam má dodávka směřovat, prý nekonkretizoval a Fajád prý později z jednání vycouval.

Američané trojici viní ze "spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci". Jaberovi a Marabímu dále kladou za vinu spiknutí k praní špinavých peněz a k prodeji kokainu, Jaberovi a Fajádovi pak ze spiknutí k nabytí a prodeji raket země-vzduch a ze "spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států".

Žalobkyně: Vydání mužů do USA nic nebrání

Podle státní zástupkyně vydání mužů do USA nic nebrání. Skutky, které údajně spáchali, jsou totiž trestné i podle českého práva. Bylo by za ně možné uložit až výjimečný trest odnětí svobody, pokud by mužům byla prokázána vina z přípravy vraždy, případně až 18 let za nedovolené nakládání s drogami.

Pokud soud vydání trojice povolí, konečný souhlas s extradicí do USA bude ještě muset vyslovit ministryně spravedlnosti Helena Válková.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…