Pražský starosta takhle natřel exposlankyni ODS: Ať lidi nevychovává, ale pomáhá jim

07.10.2013 16:03

Pražský lídr Hlavu vzhůru a starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík se kriticky postavil k vyjádřením exposlankyně ODS Lenky Kohoutové, jež také kandiduje v Praze, která poskytla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Pražský starosta takhle natřel exposlankyni ODS: Ať lidi nevychovává, ale pomáhá jim
Foto: Bohumil Zoufalík
Popisek: Bohumil Zoufalík

„Je velice úsměvné si přečíst v Parlamentních listech článek s názvem ´Není možné jen nepracovat a natahovat ruku. Potřebujeme lidi vychovávat' od expertky na sociální oblast za ODS paní Kohoutové,“ reagoval Zoufalík.

„Je to hodně o výchově. Potřebujeme vychovávat lidi k tomu, že musí být odpovědní za svůj život. Že není prioritou nepracovat a mít nataženou ruku směrem k úřadu práce. To jsou věci, které socialisté nikdy neříkají a neřeknou. Oni potřebují z lidí vychovávat závislé, samostatně nepřemýšlející lidi, a to pravice nikdy nechtěla. Pravice říká, že pokud nepracujete, tak se vás pokusíme vzdělávat tak, abyste si mohli práci najít nebo vám ji pomůžeme najít, pomůžeme vám s nejrůznějšími dávkami, ale pojďte pomoc i vy tím, že se budete snažit vrátit se zpátky do běžného života tím, že budete pracovat, že si na svůj život budete vydělávat vlastní prací, ne dávkami,“ řekla ParlamentnímListům.cz Kohoutová.

Celý rozhovor s Lenkou Kohoutovou zde.

Nechtějte vychovávat lidi

Výchova občanů se Zoufalíkovi ale nelíbí: „Vyzývám všechny rádoby politiky, nechtějte vychovávat lidi, to se zde již v minulosti několikrát zkoušelo a jak to dopadlo, dobře víme. Jsem překvapen, že z úst pravicového politika může být vyslovena taková myšlenka. Místo nápadů na výchovu lidí by bylo dobré, aby se do politiky vrátila slušnost, pokora, úcta k druhému člověku. Bylo by dobré se konečně zbavit myšlenky na výchovu nebo převýchovu nějaké skupiny a kádrování lidí, která se paní bývalé poslankyni zrovinka nehodí. Chápu, že dlouhodobý odklon ODS od pravicových hodnot, kterého jsme v posledních letech svědky, se těžko vysvětluje podvedenému pravicovému voliči, ale rád bych poznamenal, že cesta z této situace se nenalézá ve výchově dospělých lidí.“

Správnou cestou je podle Zoufalíka návrat k pravicovým hodnotám provázané s politikou reagující na reálné problémy našich spoluobčanů.

„Dávám jeden konkrétní příklad. V současné době nám stále zřetelněji chybí zákon o sociálním bydlení. Zákon, který by se stal mimo jiné protiváhou již schváleného zákona o deregulaci nájemného, který zejména ve velkých městech nadělal mnoho vrásek těm sociálně nejslabším. Pro lidi jako jsou pražští senioři, máme jich v Praze více jak 250 tisíc, znamenají každý měsíc náklady na bydlení enormní zátěž. Z mé zkušenosti starosty Prahy 10 mohu potvrdit, že to tito lidé nemají opravdu jednoduché. Ptám se, proč již druhé volební období tento problém nikdo neřeší i schválením zákona o sociálním bydlení? Kde byli tito experti přes sociální oblast? Proto prosím, pojďme lidem pomáhat a nechtějme je vychovávat,“ uzavřel Zoufalík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…