Pražští politici přiznali statisícové odměny i dary za padesát korun

17.07.2013 16:30

Někteří pražští politici uvedli, že si za loňský rok vydělali statisíce korun, jiní zase přiznali dary v řádu desetikorun. ČTK to zjistila z registru majetkových oznámení pražských zastupitelů. Ti přiznávají své příjmy a majetek v několika různých registrech. Placení zástupci města musejí odevzdat prohlášení podle zákona o střetu zájmů, zároveň všichni musí podle etického kodexu odevzdat čestné prohlášení o svých příjmech a majetku.

Pražští politici přiznali statisícové odměny i dary za padesát korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Jedním z nejvýkonnějších co do počtu míst byl nyní už bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). V době svého primátorování podle registru působil v soukromé lékařské praxi, pracoval také v nemocnici na Vinohradech a přednášel na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Ze všech těchto funkcí mu plynuly peníze. Svoboda byl členem akreditační komise při Ministerstvu školství a zároveň působil v obecně prospěšných společnostech Pražské jaro a Spojená akreditační komise a rovněž v nadaci Muzea Kampa. Podle registru zároveň v roce 2012, tedy v době svého primátorování, prodal nemovitost za několik milionů korun.

Hudeček byl v dozorčí radě Aeroholdingu a zároveň mu plynul plat náměstka

Současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) v přiznání uvedl, že působil v loňském roce v dozorčí radě ČR Aeroholding a Českém svazu tanečního sportu. K tomu mu plynul plat prvního náměstka primátora.

Řada pražských politiků rovněž přiznala, že mají hypotéky. Mezi nimi jsou třeba radní Lukáš Manhart, náměstek primátora Jiří Vávra, exradní Pavel Richter (všichni TOP 09), nyní již bývalý náměstek primátora a radní Prahy 18 Ivan Kabický (ODS), předseda kontrolního výboru Petr Dolínek (ČSSD) nebo předseda zastupitelského klubu ODS Ondřej Pecha.

Na odměnách nejvíce vydělal Ondřej Pecha. Za rok 2012 si odnesl přes 2 miliony

Politici obsadili i místa v dozorčích radách a představenstvech firem, které vlastní nebo v nich má podíl hlavní město. V roce 2012 byli například v dozorčí radě dopravního podniku nynější radní Jiří Pařízek (TOP 09), zastupitelka Andrea Vlásenková a exnáměstek primátora Josef Nosek (oba ODS). Nejvíce ze všech uvolněných zastupitelů si v roce 2012 na odměnách vydělal Ondřej Pecha (ODS), jehož odměna v dozorčí radě Pražské plynárenské byla zhruba 1,5 milionu korun a v dozorčí radě Pražské plynárenské Holding skoro 623.000 korun.

Podle čestného prohlášení o svých příjmech a majetku si nejvíce vydělali členové vedení města. Vyplývá to z tabulek průměrných příjmů, které nechal ke každému přiznání vypracovat šéf kontrolního výboru Petr Dolínek (ČSSD). Řadoví neuvolnění zastupitelé dostali pouze náhrady ušlé mzdy, která jim vznikla při jednání zastupitelstva a na které mají ze zákona nárok. Ty se pohybují v řádu jednotek tisíc.

Za neúplné údaje nehrozí postih. Může být ale doporučeno vzdát se mandátu

Zároveň zde uváděli dary, které v průběhu roku dostali, a to v ceně řádově tisícikorun i desetikorun. Například zastupitel ODS a zpěvák Jan Kalousek uvedl, že v souvislosti s výkonem zastupitele dostal kalendář Jeruzaléma v hodnotě padesátikoruny a čínskou grafiku za stokorunu.

Pokud zastupitelé zmíněné prohlášení neodevzdají nebo napíšou neúplné údaje, téměř žádný postih jim nehrozí. "Při zvlášť závažných případech porušení kodexu může být zastupiteli doporučeno i vzdání se mandátu zastupitele," uvádí se v kodexu. Zastupitelé, kteří jsou zároveň poslanci nebo senátory, podávají přiznání také ve sněmovně. To se týká třeba zastupitele a poslance Petra Hulinského (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…