Před devíti lety vystřihli z Krausovy show tato Babišova slova. Šlo o aféry Agrofertu a taky o událost z ledna 1993

28.06.2020 5:20

Když se v roce 2011 v Show Jana Krause objevil tehdejší podnikatel Andrej Babiš, znala ho jen hrstka vyvolených. Nešlo o žádnou celebritu, ale o tvrdého podnikatele v oblasti potravinářství a zemědělství.

Před devíti lety vystřihli z Krausovy show tato Babišova slova. Šlo o aféry Agrofertu a taky o událost z ledna 1993
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Andrej Babiš v Show Jana Krause (2011)

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí
Nynější premiér však už tehdy působil abnormálně lidsky. Mluvil, jak uznal za vhodné, popisoval, co se dělo dříve, nebral si servítky. Sem tam zaměnil český výraz se slovenským. Ani dnes nic překvapivého. I přesto se řada jeho vzpomínek do hlavního pořadu nedostala. Dohledat se dají pouze v rámci videa „co jste neviděli“, na které se v dnešním materiálu PL soustředí.

Andrej Babiš v bílé košili a s krátce zastřiženými vlasy v Krausově show nejprve čelil otázkám týkajícím se jeho firem. Moderátora předně zajímalo, zdali si je všechny vůbec pamatuje.

„Tak jasně,“ reagoval Babiš. „Takže kdybyste je měl teďka vyjmenovat, tak byste to uměl, jo?“ vyzvídal Kraus. „Určitě.“ „A jak dlouho to tak trvá, než byste to spočítal?“ trval Kraus na svém. Babiš byl v tu chvíli klasicky odtažitý a mírně podrážděně odseknul, že neví. „My konsolidujeme dvě stě firem, dvě stě padesát. Ale myslím si, že bych je skoro vyjmenoval,“ doplnil. „Že byste vyjmenoval svých dvě stě padesát firem?“ pátral Kraus dál. „No to né, ale sto asi jo,“ doplnil Babiš, který chvílemi marně hledal opěrný bod. Jeho oči skákaly ze stropu na stůl, a od něj zase do publika.

Jan Kraus se následně pídil, proč Agrofert neobchoduje s rýží. Moderátor totiž sdělil, že každý den rýži snídá.

„Máme pekárny, mlíkárny, masokombináty, červené maso, bílé maso, drůbež. Normálně to, co každý den kupujete. Rohlíky, mražené věci,“ začal současný premiér s výčtem svých mnoha aktivit.

Po minutách ryzí zábavy, kdy šlo spíše o shrnutí a obecný pohled na bohatého podnikatele, začal Babiš po svém vysvětlovat, co vlastně znamená Agrofert. Řekl tak například, že nejsou žádnou součástí kuponové privatizace, nejsou prý ani Procházkovo dítě.

„To byl náměstek IPB, kde všichni čekali v předsálí, aby jim dal prachy. Potom ta IPB zkrachovala, a to nás stálo 240 miliard. Tady to české obyvatělstvo,“ spustil Babiš svým neopakovatelným tónem.

A v podobném duchu se nesla i vzpomínka na rozdělení Československa.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí
„Agrofert vznikl, protože Klaus a Mečiar se domluvili, že rozdělí Československo. Takže já jsem přijel v září 92, hledal jsem hotel, jsem zaparkoval v Průhonicích, tam jsem přespal a v lednu 1993 jsme začali dělat Agrofert se sto tisíci korun na účtě, čtyři zaměstnanci. To se dá všecko dosledovat,“ zmínil Andrej Babiš s tím, že „všechny ty kecy, co se kolem Agrofertu říkají, nejsou pravda“.

Kraus vzápětí připomněl údajné aféry, které se měly společnosti Agrofert týkat. To Babiše nadzvedlo.

„Nebyly žádné aféry, prosim vás!“ reagoval. Moderátor následně zmínil lobbistu Jacka Spyru, na něhož Agrofert podal v roce 2007 trestní oznámení. „Tu aféru Unipetrol si vymyslel pan Spyra! Pan Spyra, který mě vydíral a chtěl po mě deset milionů, aby zastavil nějaké vyšetřování v Polsku! A kde ho zatkli, víte to? V sídle Agrofertu!“ kontroval Babiš.

Celý záznam vystřihnutých pasáží rozhovoru doposud vidělo přes 100 tisíc diváků. Kanál Show Jana Krause ovšem nedovoluje na serveru Youtube diskutovat, tedy ani PL nemohou přinést žádné přesnější reakce sledujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…