Před ruskou ambasádou se demonstruje za Pussy Riot. Zní výzvy k vyhnání fašistů

28.09.2013 16:55

Několik stovek příznivců vězněných členek ruské punkové skupiny Pussy Riot a příznivců techna se sešlo před ruskou ambasádou v Praze. Další stovky tam míří z Holešovic. Jde o pouliční párty, jejíž slogan zní Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty!. Podle organizátorů odkazuje právě na píseň Pussy Riot, která stála za jejich uvězněním.

Před ruskou ambasádou se demonstruje za Pussy Riot. Zní výzvy k vyhnání fašistů
Foto: nme.com
Popisek: Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot

Účastníci obklopili ambasádu takřka ze všech stran. Z Holešovic k nim míří karnevalový průvod. Transparenty na místě i v průvodu vyjadřují podporu členkám Pussy Riot a kritizují ruského prezidenta Vladimira Putina. Jedna z vězněných, třiadvacetiletá Naděžda Tolokonnikovová, přitom nedávno zahájila hladovku kvůli tomu, aby upozornila na špatné podmínky v ruském vězení, kde si odpykává dvouletý trest.

"Svoboda je nedělitelná, a pokud ji nepodpoříme aktuálně v Rusku, bude tím ohrožena i u nás. Kdo přihlíží zvůli ruských vládců, posiluje i vládce domácí. Svobodu Pussy Riot," řekl ČTK mluvčí karnevalu Do it Yourself (DIY) Bohumil Spálený.

Pětice ruských punkerek ze skupiny Pussy Riot loni v únoru na happeningu v moskevském chrámu Krista Spasitele šokovala věřící představením, v němž pranýřovala těsné styky kremelských politiků s pravoslavnou vrchností. Tři z dívek policie zatkla. Zatímco Jekatěrina Samucevičová byla po odvolání na podmínku propuštěna, Tolokonnikovovou a další členku Pussy Riot Mariju Aljochinovou soudci poslali na dva roky za mříže. Trest skončí v březnu 2014, žádosti o předčasné propuštění i o zmírnění trestu soudy zamítly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…