Před sedmi lety zemřel Václav Havel: Mnozí politici prostřednictvím jeho slov varovali voliče. Promluvil i Tomáš Halík

18.12.2018 16:51

V úterý uplynulo sedm let ode dne, kdy tento svět opustil poslední československý a první český prezident Václav Havel. U příležitosti tohoto smutného výročí na něj zavzpomínala celá řada politiků a dalších osobností veřejného života. Shodli se na tom, že hlas Václava Havla dnes v české společnosti schází.

Před sedmi lety zemřel Václav Havel: Mnozí politici prostřednictvím jeho slov varovali voliče. Promluvil i Tomáš Halík
Foto: Hans Štembera
Popisek: V den sedmého výročí úmrtí Václava Havla se v průběhu odpoledne na Jungmannově náměstí četly úryvky textů z Havlova díla, zavzpomínali pamětníci a lidé zapálili svíčku

Na Havla zavzpomínal teolog Tomáš Halík. Ve vyjádření, které přinesla ČTK, pan profesor konstatoval, že Václav Havel opustil tento svět, ale jeho ideály žijí dál a rozhodně v Česku nezemřou.  

ČTK řekl, že při vyslovení jména Havla mu naskočí spousta vzpomínek, ale i to, že je stále aktuálním symbolem hodnot, se kterými stojí a padá demokracie. „Vzpomínám si na ty dny po Havlově smrti. Na den jeho pohřbu, kdy většinou lidé naplní obchodní domy, ty obchodní domy v Praze byly prázdné. Ta nálada, to nebyl smutek, to bylo jakési slavnostní ticho,“ poznamenal. Potěšilo ho, že tenkrát i nyní se vzpomínek na Havla účastní hodně mladých lidí. „Takže ty hodnoty, které Havel ztělesňoval, jsem přesvědčen, že nezemřou v naší společnosti,“ zdůraznil.

Na Havla vzpomínali i politici. Členové hnutí STAN na sociální síti zdůraznili, že Václav Havel varoval občany před politiky, kteří lidem slibují, že za ně to či ono vyřeší. Takoví politici jsou nebezpeční, neboť jim jde v první řadě o to, získat moc a v honbě za ní naslibují leccos.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg občany vyzval, aby si k srdci vzali Havlova slova a nenechali se občas zbytečně vystrašit, neboť ve strachu člověk volí špatná řešení.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zase připomněl, že Václav Havel měl lví podíl na návratu Československa a České republiky do společenství svobodných států. Europoslanec Pavel Telička dodal, že si až dnes uvědomujeme, jak moc velikán podobný Havlovi v české politice schází. „V dnešní době je vidět více než kdy dříve, jak osobnosti, jako byl Václav Havel, české politice a společnosti nesmírně scházejí,“ napsal Telička.

Na Václava Havla zavzpomínali i na ambasádě Spojených států v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…