Před sněmovní komisí k únikům ze spisů začal vypovídat Přibil

25.07.2017 11:32

Před sněmovní komisí k únikům údajů z vyšetřovacích spisů vypovídá dnes dopoledne novinář Marek Přibil. Před ním byli na slyšení zástupci České advokátní komory. Slyšení se podle nich neslo spíše v informativní rovině. Předseda komory Martin Vychopeň je přesvědčen o tom, že obhájci informace z vyšetřování nevynášejí, píše ČTK.

Před sněmovní komisí k únikům ze spisů začal vypovídat Přibil
Foto: Facebook
Popisek: Marek Přibil

„Pokud jde o obhajobu, tak v případě řádně prováděné obhajoby nemá vůbec smysl mluvit o nějakém úniku z vyšetřovacího spisu. Úniky byly v naprosté většině, ne-li ve všech (případech) proti zájmům trestně stíhaných osob, což je naprosto v rozporu s tím, co má obhájce pro klienta v rámci trestního řízení dělat,“ řekl Vychopeň.

Komise si od zástupců komory vyžádala statistiky kárných provinění souvisejících s úniky ze spisů nebo porušením povinnosti mlčenlivosti. Vychopeň uvedl, že vede advokátní komoru osmý rok a s neoprávněným vynášením informací proti zájmům klienta se ještě nesetkal.

Aféra kolem nahrávek novináře Přibila a předsedy hnutí ANO a bývalého ministra financí Andreje Babiše vznik komise podnítila. Jde o zvukový záznam jejich rozhovoru zveřejněný na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman. Existuje podezření, že spolu mluví o údajích z takzvaného živého policejného spisu. Babiš, jenž má dorazit na slyšení před komisi odpoledne, se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od Přibila takový dokument dostal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…