Před volbou radních ČT: S veřejnou volbou to opozici asi nevyjde

03.05.2021 21:35

Radu České televize čekají v následujících dnech výrazné změny. Čtyřem současným členům vyprší na konci května šestileté funkční období. Veřejná volba je ale v ohrožení. Část opozičních poslanců ji zřejmě neprosadí. Ve hře je jedenáct kandidátů, jeden finalista před volbou odstoupil.

Před volbou radních ČT: S veřejnou volbou to opozici asi nevyjde
Foto: FB Xaver
Popisek: Jednání Rady ČT

Úterý večer v Poslanecké sněmovně se ponese v duchu vybírání čtyř nových členů Rady České televize. „Výsledek hlasování napoví, zda se ve funkci udrží generální ředitel ČT Petr Dvořák. Na něj v posledních týdnech útočí zejména dosavadní členka rady Hana Lipovská,“ uvádí server Seznamzpravy.cz s tím, že okruh kandidátů naznačuje posílení Dvořákových kritiků.

Současně je velmi pravděpodobné, že se bude volit tajně. Veřejné hlasování nemá v dolní komoře většinu. Kromě hnutí ANO nebo SPD chce tajnou volbu také ODS. „Vždy jsme v personálních otázkách pro tajnou volbu,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Výraznou šanci ke zvolení má bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, který v minulosti kandidoval proti Dvořákovi na post šéfa televize. Ten dostal od zákonodárců ve volebním výboru 15 hlasů. Kromě Nováka slušnou šanci obhájit post má dále Daniel Váňa, bývalý mediální poradce hnutí ANO, a režisér Jiří Kratochvíl. Oba patří k oponentům současného šéfa ČT Dvořáka.

Hnutí SPD má pak blízko k bývalému novináři a hudebníkovi Pavlu Černockému, který zaujal výroky o vyhazování některých vedoucích reportérů ČT, nebo k bývalému policejnímu instruktorovi Pavlu Černému, který prosazuje ústavní právo na nošení zbraně.

„S podporou komunistů by mohl počítat brněnský právník Jaroslav Kravka, kterého KSČM před čtyřmi lety nominovala do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, nebo předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes,“ přibližuje server.

Den před volbou ale došlo k neočekávaným změnám. Jeden z dvanácti uchazečů, který patřil mezi nadějné kandidáty, odstoupil. Výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund to zdůvodnil osobními důvody. Člen volebního výboru Tomáš Martínek (Piráti) navrhl, aby výbor vybral nového kandidáta. Šéf výboru Stanislav Berkovec (ANO) to ale neposvětil, není to podle něj potřeba. „Podle právního názoru sněmovní legislativy to není překážka k uskutečnění volby. Lhůta u volební komise byla dodržena. Záleží také na rozhodnutí Poslanecké sněmovny,“ uvedl Berkovec pro Seznam Zprávy.

Někteří zastánci současného vedení ČT varují, že volba může vést k ovládnutí ČT politickými spojenci premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. „Jestli k volbě dojde i přes značný odpor veřejnosti, mezinárodních i domácích institucí, apely Evropské komise, odborů a také Divácké rady ČT, je to neuvěřitelné pohrdání občany a bezprecedentní projev arogance moci,“ prohlásil pro Seznam Zprávy radní ČT Zdeněk Šarapatka.

Volba se o pár týdnů zdržela. Důvodem byl spor o střet zájmů radní Lipovské, která obesílala poslance jménem Institutu svobody a demokracie. Parlamentní právníci na podnět předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška zkoumali, zda tímto aktem neporušila zákon. Právníci nedošli k jednoznačnému závěru, nicméně doporučili, aby se radní ČT těchto projevů vyvarovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…