Předák ČSSD kroutí hlavou nad děním v Úsvitu: Jako ve Věcech veřejných

10.02.2015 16:03

Dění v poslaneckém klubu hnutí Úsvit, jehož členové chtějí založit novou politickou stranu, připomíná podle šéfa klubu ČSSD Romana Sklenáka situaci ve Věcech veřejných. Opoziční ODS ani KSČM štěpení Úsvitu nepřekvapilo. Komunisté se ale staví proti tomu, aby ve Sněmovně vznikaly nové strany, které neprošly volbami, řekl poslanec Stanislav Grospič.

Předák ČSSD kroutí hlavou nad děním v Úsvitu: Jako ve Věcech veřejných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

"Silně mi to připomíná minulé volební období a situaci v poslaneckém klubu Věcí veřejných. Myslím si, že to, co se děje v těchto dvou klubech, je velmi podobné," komentoval dění v klubu Úsvitu Sklenák. 
    
"Mě nepřekvapuje, že některá nová hnutí, která účelově vznikala, mají problémy s tím, udržet si svoji identitu a že ti lidé uvnitř hledají nějaké alternativní politické cesty," poznamenal k tomu předseda ODS Petr Fiala. 
    
Rozpory v poslanecké frakci Úsvitu se daly vypozorovat dříve i podle Grospiče, který to ale označil za vnitřní záležitost hnutí Tomia Okamury. "Asi bychom se ale měli napříště zabývat otázkou ztráty mandátu nebo podobným mechanismem, aby tady v Poslanecké sněmovně nevznikaly nové politické strany, které ani ve volbách nekandidovaly," soudí Grospič. 
    
Deset ze 14 členů poslaneckého klubu Úsvitu podpořilo založení nové politické strany zaměřené na hájení národních zájmů, která chce spolupracovat mimo jiné s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou. Předseda Úsvitu Okamura to odsoudil jako pokus o převzetí vedení hnutí a jeho likvidaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…