Předčasná radost Progresivního Slovenska. Fico vyhrál, o šest procent

01.10.2023 6:30 | Monitoring

Po sečtení více než 99 % hlasů z víkendových slovenských parlamentních voleb je jasným vítězem Směr-SD předsedy Roberta Fica, který získal přes 23 % hlasů. Druhé se umístilo liberální hnutí Progresivní Slovensko předsedy Michala Šimečky, které volilo téměř 18 % voličů. Na třetím místě s téměř 15 % je Hlas-SD, jehož předseda Peter Pellegrini pogratuloval předsedovi vítězné strany Robertu Ficovi. Hovořil též o možné budoucí spolupráci.

Předčasná radost Progresivního Slovenska. Fico vyhrál, o šest procent
Foto: Screen Youtube
Popisek: Tisková konference Roberta Fica

Na Slovensku je krátce po šesté hodině ranní sečteno 99,55 % hlasů v předčasných parlamentních volbách. Na prvním místě je Směr-SD) bývalého premiéra Roberta Fica. Směr-SD volilo 23,28 % voličů.

Na druhém místě je se 17,07 % strana Progresivní Slovensko (PS) v čele s místopředsedou Evropského parlamentu Michalem Šimečkou. Dle odhadů bylo PS ještě včera večer s 23,5 % hlasů ve vedení.

Na třetím místě se 14,95 % se pak umístila strana Hlas-SD, které předsedá Ficův bývalý stranický kolega Peter Pellegrini, jenž do června 2020 byl členem a místopředsedou strany Směr-SD.

Jako čtvrtá se doposud umístila koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče se stranami Za lidi a Křesťanská unie (9,00 %). Páté, s 6,89 % hlasů voličů, je Křesťanskodemokratické hnutí. O méně než procento za nimi pak zaostává strana Svoboda a Solidarita. Nad 5 % pak už má jen jediná strana, a to SNS s 5,66 %.

Dle prvního exit pollu, zveřejněného po uzavření posledních volebních místností a zpracovaného agenturou Focus pro TV Markíza, mělo volby vyhrát Progresivní Slovensko místopředsedy Evropského parlamentu Michala Šimečky, které mělo získat od voličů 23,5 % hlasů.

Druhý nejvyšší počet hlasů dle šetření před volebními místnostmi obdržela strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica, který měl získat 21,9 % voličů. A třetí největší počet hlasů pak strana Hlas-SD někdejšího slovenského premiéra Petera Pellegriniho, kterou podpořilo 12,2 % voličů.

Na čtvrtém místě se v odhadech umístila koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO)-Křesťanská unie-Za lidi pod vedením expremiéra Igora Matoviče, která získala dle odhadu 8 % hlasů a překročila tak 7% hranici pro koalice.

Na dalším místě skončila strana Svoboda a Solidarita (SaS) exministra hospodářství a zahraničí Slovenska Richarda Sulíka se 6,4 % hlasů. Strana Republika získala 6 %. A 5,3 % mělo mít dle odhadu Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka od počátku varoval, že exit polly jsou pro jeho hnutí obvykle vstřícnější než konečné výsledky a krotil euforii, která ve štábu za přítomnosti mnoha bratislavských celebrit propukala.

V průběhu noci a s přibývajícími sečtenými okrsky ale nálada spíše klesala, když se pozitivní výsledky nepotvrzovaly. PS začínalo při prvních venkovských okrscích pod 10 procenty, pak se dostalo na 12 %, ale tím se její percentuální progres zastavil. Ještě při devadesáti sečtených procentech mělo hnutí jen 15 %, pak však výsledky z velkých měst jejich zisk trochu vylepšily.

Přesto se očekávání potenciálního vítěze voleb nenaplnilo. Ve tři ráno už byl štáb téměř prázdný a vedení ohlásilo, že komentář bude na tiskovce plánované na devátou hodinu.

Po zpřesňovaných definitivních výsledcích začala zaznívat kritika metodiky exit pollů, které otočily vítěze a chybovaly o pět procent.

Pellegrini: Budeme čekat, kdo zavolá

Za klíčovou postavu povolebního vyjednávání je ale považován Peter Pellegrini, předseda Hlasu. Bez třetího na pásce nebude možné sestavit jakoukoliv koalici. „Budeme čakať, kto nám zavolá. Nemáme preferenci,“ vyjádřil se Pellegrini k povolební spolupráci.

Jeho hnutí Hlas-SD má podle mnohých blíže k Ficovi. Sám Pellegrini patřil dlouhé roky ke špičkám Smeru, za který byl i předsedou vlády.

Sečteno 99,96 % hlasů

Krátce po osmé hodině ranní je na Slovensku sečteno 99,96 % hlasů a volby jsou tak rozhodnuté. Vítěznou stranou zůstává Směr-SD v čele s Robertem Ficem s 22,94 % hlasů.

Jako druhé se umístilo Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky, které volilo 17,96 % voličů. Na třetím místě hnutí Hlas se 14,70 %, čtvrtá je pak koalice OLaNO někdejšího premiéra Matoviče, získali 8,90 % hlasů.

Na páté příčce hnutí s 6,82 % hlasů je Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). Šestá se umístila strana Svoboda a Solidarita (SaS) se 6,32 % hlasů a sedmou a poslední stranou, která se dostane do Národní rady SR, je hnutí SNS (5,62 %). Do slovenského parlamentu se dostane každá samostatná strana, jež získá více než 5 % voličských hlasů.

Do parlamentu se tak nedostala strana Republika (4,75 %) ani slovensko-maďarská strana ALIANCIA (4,38 %). Méně než tři procenta získali Demokrati (2,93 %) a hnutí SME RODINA (2,21 %).

Směr-SD slaví, zazněla i česká hymna

Po sečtení více než 99 % hlasů z víkendových slovenských parlamentních voleb je jasným vítězem strana Směr-SD předsedy Roberta Fica, která získala téměř 23 procent hlasů voličů.

Druhé se umístilo liberální hnutí Progresivní Slovensko. Na třetím místě je Hlas-SD, jehož předseda Peter Pellegrini pogratuloval předsedovi vítězné strany Robertu Ficovi. Hovořil též o možné budoucí spolupráci obou stran.

Bývalý ministr vnitra Slovenska a místopředseda strany Směr-SD Robert Kaliňák uvedl, že na povolebních oslavách se zpívala jak slovenská, tak i česká hymna. Kaliňák připomněl i podporu strany některých českých předních politiků. „Jsme mimořádně silná strana. Samozřejmě máme podporu v těchto volbách i od českých politiků, například od bývalých prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana, a také od bývalých premiérů. Byla to jedna z věcí, jak jsme chtěli poděkovat,“ řekl Kaliňák.

Že se některé strany do slovenského parlamentu překročením pětiprocentní hranice dostaly, Kaliňáka překvapilo. I proto je dle jeho slov třeba počkat na oficiální výsledky voleb: „Počkáme na oficiální výsledky. Jsou strany, které vypadly z parlamentu, a některé překvapily a dostaly se. Vše bude jasné až další den, tak bych nerad dělal prohlášení, které by platilo jen dvě hodiny.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co na to PePa?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemobidick2020 , 01.10.2023 11:10:29
Prezident je teď za hlupáka!! Jeho hloupé vyjádření, že vítězství Fica zkomplikuje vztahy odpovídá jeho IQ 107!!

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…