Předčasné volby nejsou jisté, ale vítězem bude tak jako tak Zeman, píší HN

09.08.2013 11:08

Předčasné volby vůbec nemusí být na spadnutí, jak tvrdí některé parlamentní strany. A tak ačkoli se o nich s jistotou mluví jak v médiích, tak ve sněmovně, všechno může nakonec dopadnout jinak. Jisté ale je, že vítězem bude tak či onak prezident Miloš Zeman. Píše o tom Petr Honzejk v komentáři pro Hospodářské noviny.

Předčasné volby nejsou jisté, ale vítězem bude tak jako tak Zeman, píší HN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes je na programu sněmovny hlasování o jejím rozpuštění

"Samorozpouštěcí koalice TOP 09, ČSSD, KSČM a VV vypadá pevně. Leč vědomí, že Miroslav Kalousek už podruhé otočil o 180 stupňů a ODS nadšení pro nové volby vydrželo jen deset hodin, nás vede k opatrnosti," píše Honzejk.

Poukazuje také na poslance Věcí veřejných, kteří se zřejmě do sněmovny nevrátí a předčasnými volbami by na platu přišli přibližně o půl milionu korun.

Důvodem k opatrnosti je prý i postoj Miloše Zemana. Ten sice říká, že chce předčasné volby, více by se mu to ale hodilo až v řádném květnovém termínu. Měl by podle autora komentáře víc času na definitivní normalizaci ČSSD, finanční saturaci svých příznivců skrze vládu a nakonec i na kampaň pro SPOZ z vládních lavic.

Vítězem bude Zeman

Přesto je podle Honzejka šance na předčasné volby minimálně padesátiprocentní. "Miloš Zeman má ČSSD již dostatečně ochočenou, kdysi suverénní levicová strana udělá, co mu na očích vidí. Tedy kývne na koalici ČSSD a SPOZ, fakultativně s podporou komunistů, kterou bude fakticky řídit Miloš Zeman a jeho byznysově-politické souručenství," píše.

Ať předčasné volby budou, nebo ne, na osudu české demokracie se prý nic nemění. "Miloš Zeman postoupí o další stupeň k cíli stát se hegemonem české politiky," dodává Honzejk. A žádná z politických formací není prý dostatečně silná, aby vzniku této "soft verzi autokracie" dokázala zabránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…