Předchozí vedení NP Šumava prý zbytečně utratilo 11 milionů korun

04.08.2014 18:38

Bývalé vedení šumavského národního parku podle auditu vynaložilo zbytečně a neúčelně 11 milionů korun. Problémy prý představovaly hlavně projekty restaurace Březník, návrat chladnokrevného koně na Šumavu a některé nevýhodné nájmy. Novináře o tom v pondělí informovali zástupci současného vedení NP Šumava, které vede organizaci od 1. května letošního roku. Bývalý ředitel parku Jiří Mánek tvrdí, že v řadě případů se jednalo o projekty, u nichž bylo dopředu známo, že nebudou mít návratnost.

Předchozí vedení NP Šumava prý zbytečně utratilo 11 milionů korun
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

„Audit jsme uložili proto, abychom zjistili aktuální stav organizace. Při tom, když jsem přebíral funkce, mi nikdo z bývalého vedení nepředložil protokoly o předání,” uvedl ředitel parku Pavel Hubený. Podle auditu prý park ročně přichází kvůli nevýhodným pronájmům o 1,2 milionu korun. Bývalému vedení se dále nelíbí například jednotná síť informačních panelů, která měla stát 1,6 milionu korun. Za tuto cenu podle auditu vzniklo 64 stojanů, kdy jeden stál 25 500 korun, a náklady na grafický návrh panelů činily 550 000 korun.

Bývalý ředitel tvrdí, že se řídil radami od odborníků. Vše se prý dělalo pro lidi, kteří park navštěvují

Předchozí vedení parku údajně nadbytečně investovalo čtyři miliony korun do restaurace Březník. „Například je tam kuchyně, která je draze vybavená, navíc tam na takový provoz není ani připravené připojení energie nebo odpadů,” uvedl Hubený. Mánek vysvětlil, že celý projekt byl dopředu koncipován jako nevratná investice a tak to bylo prezentováno i ve vypracované a veřejně prezentované studii.

„Ministerstvo životního prostředí nám dokonce na projekt poskytlo tři miliony korun. Co se týče zmiňovaného vybavení kuchyně, řídili jsme se instrukcemi odborníků. Navíc jsme se snažili všechno dělat pro lidi, aby se na Šumavě cítili dobře,” dodal Mánek.

Návrat chladnokrevných koní nebyl koncipován s finanční návratností

Také projekt návratu chladnokrevných koní na Šumavu, který podle auditu vykazuje ztrátu 4,5 milionu korun, nebyl podle Mánka koncipován s finanční návratností. Dodal, že otázka zbytečnosti a neúčelnosti vynaložených prostředků je subjektivní pohled odvíjející se od celého konceptu parku. Podle bývalého ředitele Jiřího Mánka má celá záležitost politické pozadí. Mánek bude na podzim kandidovat za ODS do senátních voleb.

Audit také také kritizuje rozmístění fotopointů, na nichž si mohou turisté vytvořit vlastní snímky. Na Šumavě je jich deset za 1,6 milionu korun. Tři z nich prý navíc nestojí na pozemku Správy NP Šumava. „Fotopointy jsou dobrým projektem, o to víc nás mrzí problémy, které jsme objevili. Chceme je vyřešit, ale je nám jasné, že to pravděpodobně přinese nějaké náklady navíc,” řekl Hubený.

Park jsme přebírali s 11 miliony na účtu. Končili jsme se 180 miliony, brání se Mánek

Dodal, že šumavský park musel za letošní rok zaplatit na pokutách více než 500 000 korun. „Naším cílem je chovat se víc profesionálně, postupovat maximálně efektivně a v souladu se zákonem,” uvedl Hubený. Dodal, že právníci se výsledkem auditu zabývají a zvažují další kroky. Mánek uvedl, že jasným kritériem je výsledek hospodaření za éry jeho vedení. „Správu parku jsme přebírali s 11 miliony korun na účtu a když jsme odcházeli, bylo tam 180 milionů korun,” řekl.

Bývalého ředitele NP Šumava Jiřího Mánka odvolal na konci dubna ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nahradil jej dočasně jmenovaný ředitel Pavel Hubený. Po čase opustili funkce ve vedení také někteří Mánkovi náměstci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…