Přední lidovec si prý přihrál peníze. A nenahlásil to

25.10.2021 13:27

Lidovecký exposlanec Jiří Mihola, jenž je členem brněnského zastupitelstva, hlasoval pro navýšení svého úvazku bez nahlášení podjatosti. O případu jako exemplárním příkladu střetu zájmů píše server iRozhlas.cz.

Přední lidovec si prý přihrál peníze. A nenahlásil to
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Mihola na sjezdu KDU-ČSL

Brněnský zastupitel Jiří Mihola dostal novou práci krátce před sněmovními volbami – a to v Muzeu města Brna. Pro navýšení vlastního úvazku následně hlasoval v zastupitelstvu, aniž by nahlásil podjatost. On sám se domnívá, že chybu neudělal. Opozice ho však kritizuje – a nejen ona, ale i protikorupční spolek Oživení. Právník a předseda spolku Marek Zelenka celou věc komentoval jako naprosto exemplární příklad střetu zájmů.

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí

Schůze, na níž si Mihola odhlasoval rozšíření úvazku ze čtvrtinového na celý, se uskutečnila 12. října 2021. Jde o pozici projektového manažera, jenž bude mít v Muzeu města Brna na starosti obnovu secesní Arnoldovy vily a její přetvoření na Centrum dialogu. Tím, že byl úvazek rozšířen, došlo také k navýšení odměny – a to z hrubého v částce 15 tisíc korun měsíčně na 68 tisíc měsíčně. 

A právě i když se tehdy jeden z opozičních zastupitelů zeptal, kdo bude místo projektového manažera vykonávat, odpovědi se nedočkal. Ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc však tvrdí, že Mihola již o svém vítězství ve výběrovém řízení věděl, protože výsledky byly uchazečům oznámeny prvního října. 

„Já se přiznám, že jsem si to ani neuvědomil, navíc to nebyl dotaz na mě, takže já jsem na to sám nereagoval. Přece nejsem kompetentní osoba, abych řekl, že to výběrové řízení už netrvá a že je vybráno. A vlastně tahle otázka se tam už potom neřešila, takže já jsem do toho těžko mohl vstupovat. Nejsem ředitel a pan ředitel tam nebyl a na něho ten dotaz byl vznesen,“ zmínil pro server iRozhlas.cz Mihola, jenž podle svých slov v danou dobu neměl ani podepsanou smlouvu. Do práce však 18. října skutečně nastoupil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…