Přední polský politik Sikorski: Janukovyč porušil slib, tak byl odvolán. Zasloužíme si tu více vojáků armády USA

23.10.2014 10:37

Předseda polského parlamentu Radoslaw Sikorski poskytl rozhovor americkému deníku The Washington Post. Hovořilo se samozřejmě především o Rusku, Ukrajině a prezidentu Vladimiru Putinovi.

Přední polský politik Sikorski: Janukovyč porušil slib, tak byl odvolán. Zasloužíme si tu více vojáků armády USA
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Podle Sikorského chce Putin zabránit Ukrajině, aby navázala užší vztahy s Evropskou unií. Proto prý hodlá ruský prezident Ukrajinu i nadále destabilizovat, narušovat chystané svobodné volby i následné hospodářské reformy. Zároveň však přiznává, že země sama zbytečně ztratila mnoho let, kdy se mohla posunout dopředu. „Před pětadvaceti lety byla životní úroveň na Ukrajině i Polsku velmi podobná. My jsem však nyní třikrát bohatší. Ukrajina měla rozhodně víc využít nadšení, které před deseti lety provázelo Oranžovou revoluci," míní Sikorski.

Současný předseda polského parlamentu a bývalý ministr zahraničí dále tvrdí, že o přítomnosti ruských vojáků a spolupracovníků řízených Moskvou na východní Ukrajině nelze pochybovat. Je si tím dle svého mínění jistý, protože mají k dispozici zbraně, které jsou součástí pouze ruského arzenálu. Důkazy prý hovoří za vše. Sikorski dále říká, že by uvítal větší přítomnost amerických vojáků na území Polska. „Americké základny jsou v mnoha evropských zemí, ale v Polsku je přítomnost amerických vojáků minimální. Po 15 letech členství v NATO by si tento region zasloužil více," je přesvědčen Sikorski.

Na otázku, jestli by měli Američané poslat Ukrajincům zbraně, nedává Sikorski jednoznačnou odpověď. Domnívá se, že jde o složité rozhodnutí. „Ukrajina musí sama pečlivě zvážit, jakým důsledkům poté může čelit a jestli je na všechny varianty scénáře připravena. Ukrajina však v oblasti vývozu zbraní zaujímá čtvrté místo na světě. Zbrojní průmysl Ukrajina tedy rozhodně má, jen musí provést zásadní reformy své armády a učinit ji bojeschopnější," říká Sikorski.

Radoslaw Sikorski se osobně účastnil společně s francouzskými a německými ministry zahraničí jednání s bývalým prezidentem Viktorem Janukovyčem. Dotazy deníku The Washington Post proto směřují tímto směrem. Podle Sikorského Janukovyč nedodržel slib, a proto musel odejít. „Měl do 48 hodin podepsat zákon, podle kterého by opět vstoupila v platnost dříve platná ústava s omezenými pravomocemi prezidenta. Parlament podepsal vše ještě týž den. Prezident druhý den oznámil v televizi, že tak neučiní. Parlement tedy odhlasoval Janykovyčovo odvolání," popisuje Sikorski.

Celý rozhovor v angličtině najdete ZDE.

Sikorski připouští v odpovědi na otázku, jestli se mění světový řád stanovený po skončení studené války, že tomu tak skutečně může být. „Rusko dalo jasně najevo své revizionistické snahy a pokouší se trestuhodně narušit dohody platné po druhé světové válce i studené válce. Všichni jsme tím velice znepokojeni. Nejvíce se obávají lidé v zemích, kde je přítomna ruská menšina. To znamená Kazachstán, Bělorusko, Litva atd. Měli bychom v prvé řadě přehodnotit bezpečnostní systém platný v Evropě a opustit iluze, že budoucí konflikt je nemyslitelný," domnívá se Sikorski.

Sikorski dále potrvrdil, že před měsícem Polsko dostalo nabídku od Ruska na přidělení pěti ukrajinských regionů. „Obdrželi jsme dopis od náměstka předsedy ruské dumy Vladimira Žirinovského obsahující toto sdělení. Podobné dopisy dostali také političtí zástupci Maďarska a Rumunska. Ostatně ruský prezident Vladimir Putin už na summitu NATO v Bukurešti mluvil o tom, že Ukrajina se skládá z částí území patřících jiným státům. Jasně jsme to odmítli," prohlásil Sikorski.

V poslední pasáží rozhovoru se rozebírá provázanost byznysu mezi Evropou a Ruskem a závislost evropských států na plynu a ropě z Ruska. „U Polska je tato vzájemná provázanost ještě viditelnější. Objem našeho obchodu s Ruskem je stejný jako mezi Ruskem a Spojenými státy. My jsme navíc o mnoho menší ekonomikou, takže si asi dokážete představit, jak nás to zasáhlo. Také proto jsme se zdráhali uvalit na Rusko sankce. Raději bychom, aby Rusko upustilo od jednání, kvůli kterému musí sankcím čelit. Nejsme však na Rusku závislí stran energií do takové míry, jak se tvrdí. V případě plynu jde o jednu třetinu dovozu, který lze ovšem získat i jinými variantami. Rusové potřebují naše peníze víc než my jejich plyn," má jasno Sikorski.

Pochopení překvapivě nachází Sikorski pro německé a americké byznysmeny, kteří i nadále jezdí do Moskvy uzavírat obchodní dohody. „Rozumím tomu. Lidé chtějí vydělávat peníze za každé situace. I tak je možné na Putina vyvíjet určitý tlak. Rusko brzy pozná, že je s okolním světem více provázané, než si doposud myslelo. Pokud je Putin skutečně tak moudrý a prozíravý, bude vědět, kdy přestat. Rusko nejspíš má dostatečné prostředky na financování Krymu, ale v případě východní a jižní Ukrajiny by to bylo o mnoho horší," je přesvědčen Sikorski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…