Přední ruský novinář odhalil něco zajímavého o Putinovi. Takto prý uvažuje

16.09.2014 20:29

Novinář z prestižního ruského deníku Vedomosti Maxim Trudoljubov se ve svém textu publikovaném v The New York Times pokouší vysvětlit pravidla hry, která určují kroky ruského prezidenta Vladimira Putina v oblasti domácí i zahraniční politiky.

Přední ruský novinář odhalil něco zajímavého o Putinovi. Takto prý uvažuje
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Pokaždé, když řeknu v Americe, že jsem Rus, zahrnou mě všichni sprškou otázek a ptají se mě, proč to všechno Putin dělá a proč jej nedokážou Rusové zastavit. V následné diskuzi potom přijdou na řadu obvyklé paralely. Od těch spíš nesmyslných, že současné Putinovo Rusko je podobné Hitlerovu Německu ve 30. letech minulého století, až po ty více se blížící realitě. Jako je např. srovnání Ruska s Mexikem v 19. století, kdy se tam dostal k moci diktátor Porfirio Díaz. Ten přinesl zemi stabilitu a ekonomický růst. Tak nebo tak, diskuze jsou vždy velmi emotivní a vyhraněné," svěřuje se americkým čtenářům Trudoljubov. 

„Zvláštní je, že většina z těch reakcí je mi blízká. Něco podobného jsem pociťoval před mnoha lety, když jsem pozoroval postupnou degeneraci dumy, změnu médií v hlásné trouby státní propagandy. Byl jsem svědkem zákazu lokálních voleb z nevysvětlitelných důvodů. Musel jsem se dívat na zkázu prosperujícího podniku Jukos, odchod či uvěznění jeho šéfů a zabavení majetku firmy státem. Někteří Rusové by za uvězněného šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského dali ruku do ohně, jiní připouštěli, že reakce státu sice byla přehnaná, ale Chodorkovskij neměl Putina tolik provokovat. Jiní varovali, že to je jenom začátek a stát se tímto způsobem zbaví i dalších podnikatelů, kteří vyjadřují nesouhlasné názory s jeho politikou," konstatuje Trudoljubov. 

„Reakce na počínání Moskvy v konfliktu s Kyjevem jsou ve své rozdílnosti podobné těm názorům, které vyjadřovala před deseti lety většina Rusů. Krajní pravičáci typu maďarského premiéra Viktora Orbána stojí na straně Putina. Někteří západní analytici zase tvdí, že neustálé rozšiřování NATO směrem k ruským hranicím zbytečně vyprovokovalo Putina k odvetné reakci. Další varují, že osud Ukrajiny může potkat i další země," pokračuje Trudoljubov. 

Celý článek v angličtině najdete ZDE

„To, čeho jsme byli my Rusové svědky na domácí půdě v posledních 15 letech, se nyní přeneslo na světovou scénu. Čas, místo a téma se změnily, ale Putinovy metody nikoli. Jeho pravidla hry se dají shrnout do následujících bodů:

Skutečné cíle nejsou u Putina nikdy jasné. Snažit se něco předvídat na základě analýzy jeho projevů je zbytečné. Veřejná prohlášení jsou pouze jednou ze zbraní jeho bohaté politické výzbroje. Stačí připomenout, že kdysi v jednom takovém veřejném prohlášení odmítl snahu státu nechat Jukos zbrankotovat. Přesto se tak stalo. Avizoval i nezájem Ruska anektovat Krym. A přesto k tomu později došlo.

Určení politických cílů se často podobá utajeným operacím speciálních jednotek. Nikdo je předem nedokáže rozklíčovat. Mnoho z Putinových cílů bylo dílem náhody, jako třeba operace na Krymu. Propuštění Chodorkovského po deseti letech věznění spadá do stejné kategorie nahodilostí. Byť to můžeme vnímat jako gesto, které bylo učiněno před pořádáním olympijských her v Soči.

Pojem právo si Putin vykládá po svém. Když mluví Putin o tom, že je něco `podle práva`, jde často o lest. Před několika měsíci si Putin na dumě vyžádal povolení k využití síly na Ukrajině. Nedávno si jej zase nechal odebrat. V obojím případě šlo jen o to, jak důmyslně zatlačit na Kyjev. Rusko rovněž nikdy nepřiznalo a nepřizná, že by na Ukrajinu poslalo byť jen jednoho z vojáků. Byť důkazy tento fakt jasně potvrzují.

Vždy, když Putin učiní nějaký závažný krok, tak se později odvolává na masovou podporu ruského obyvatelstva a jejich souhlas. Ruský prezident však skutečně zůstává velmi populární, byť jeho skutečná oblíbenost je diskutabilní. Většina ruských médií totiž hlásá oficiální státní propagandu.

Přestože Putin není sám osobě ideolog, pokud se mu to hodí, často k dosažení svých cílů ideologie využívá. Jeho snaha o euroasijskou integraci je např. veřejně prezentována jako zájem o zajištění práv Rusům žijícím v zahraničí.

„O co tedy Vladimiru Putinovi jde, ptáte se, moji američtí přátelé? On jednoduše usiluje o zachování své osobní moci a zvýšení vlivu Ruska na mezinárodním poli. Používá k tomu metody, z nichž některé převzal po svých sovětských předchůdcích, některé vznikly v důsledku absence politických tradic v zemi, některé jiné metody si zase vypůjčil na Západě. V jeho konání nehraje prim žádná ideologie, ale metody používané podle jeho pravidel hry jsou bezohledné a neměnné. Jestliže je pravda, že svět se obrací stejným směrem, tak potom ano, Putinovy metody se stanou běžnou součástí budoucích politických příruček," uzavírá Trudoljubov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…