Předpokládám, že ČR s teroristy vyjednávat nebude, říká Sobotka

14.03.2015 18:27

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předpokládá, že Česká republika nebude s teroristy vyjednávat. Zda tak bude Česko postupovat i v případě pohřešovaného Čecha v Libyi, ale odmítl spekulovat. Sobotka to dnes řekl v rozhovoru s ČTK. O osudu českého občana, pravděpodobně uneseného islámskými radikály, prý Česko žádné nové informace nemá.

Předpokládám, že ČR s teroristy vyjednávat nebude, říká Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka při svém úvodním projevu na 38. sjezdu ČSSD

"Předpokládám, že s teroristy vyjednávat nebudeme jako Česká republika," uvedl premiér. Zda to bude platit i v libyjské kauze, nicméně nechtěl spekulovat. "Primárně nám jde teď o to, abychom našeho občana našli. Pokud je možné mu nějakým způsobem pomoci, tak abychom mu pomohli, a zbytek je, myslím si, naprosto předčasná spekulace," konstatoval.

Sobotka očekává, že zástupce Ministerstva zahraničních věcí bude vládu o vývoji pátrání po pohřešovaném Čechovi informovat na jejím pondělním zasedání. "Zatím nové informace k této situaci nemáme," poznamenal.

Čech, po němž pátrání vyhlásil i Interpol, se od minulého týdne pohřešuje spolu s jedním Rakušanem, čtyřmi Filipínci, dvěma Bangladéšany a Ghaňanem po útoku na libyjské ropné pole Ghaní. Skupina tam pracovala pro firmu VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi. Podle rakouské a filipínské diplomacie pracovníky unesli radikálové z libyjské odnože organizace Islámský stát. Také Česko tuto verzi považuje za nejpravděpodobnější.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v týdnu uvedl, že věří, že Čech je stále naživu. Kde se nachází, ani v jakém je stavu, ale úřady zatím údajně netuší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…