Předseda Pirátů vábí ke spolupráci Vlastimila Tlustého. Ve straně to ale prý vře

30.12.2016 8:39

Spojí se Česká pirátská strana s bývalým ministrem financí za ODS Vlastimilem Tlustým? To se ještě uvidí – ale spekuluje se o tom, že Tlustý by se mohl podílet na tvorbě části ekonomického programu strany pro nadcházející sněmovní volby. Píší to Lidové noviny.

Předseda Pirátů vábí ke spolupráci Vlastimila Tlustého. Ve straně to ale prý vře
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Obě strany, Piráti i Tlustý, se již sešli k úvodní schůzce, předseda Pirátů Ivan Bartoš se další spolupráci nebrání. Někteří členové strany však Tlustého odmítají, neboť se obávají, že jim uškodí jeho minulost. Poslanec totiž, jak uvádí Lidové noviny, budil kontroverze svým členstvím v KSČ, kontakty s lidmi kolem kmotra Mrázka či aférou ohledně fotografií ve vířivce. Před sedmi lety pak jeho hlas rozhodl o pádu vlády Mirka Topolánka. 

„Pan Tlustý byl vytipován jako odborník, který by dodal ekonomický model k financování nepodmíněně základního příjmu, který je pro nás zajímavý,“ uvedl Bartoš. Toto téma Tlustý představil jako ekonomický lídr ODS v roce 2006. 

Jak nyní Tlustý uvedl, myšlenku od těch dob považuje za správnou. „Dokonce můžete zaregistrovat, že se tato myšlenka ve světě čím dál více zmiňuje a že se vrací do seriózních ekonomických úvah,“ uvedl. Pro Piráty bude nyní počítat, na kolik by nový systém vyšel státní pokladnu. 
 
Proti spolupráci Tlustého s Piráty je například plzeňský předseda Lukáš Bartoň. Bývalého vlivného člena ODS považuje za již provařeného a nepoužitelného politika. Bartoš však vysvětluje, že Tlustý za své angažmá pro Piráty nedostává ani korunu a věcnou diskuzi nepovažuje za nic špatného.
 
O tom, že by za Piráty následně i kandidoval, Tlustý neuvažuje. „O aktivitách Pirátů bych vám nebyl schopen moc povědět. Ale nejde o stranu, nýbrž o téma. A je-li to demokratická strana, tak nevidím překážku, proč nevyhovět,“ uzavřel ke svému poradenství.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…