Předseda Senátu uctí památku obětí komunismu a padlých hrdinů

27.06.2020 6:20

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes uctí památku obětí komunismu. Jednou z nich byla právnička a politička Milada Horáková, kterou komunistický režim nechal po vykonstruovaném procesu popravit. Od její justiční vraždy dnes uplyne 70 let. Pietní shromáždění u památníku obětem komunismu na pražském Újezdě začne v 10:00. Později se šéf horní parlamentní komory přesune do obce Police u Jemnice na Třebíčsku, kde připomene památku padlých hrdinů při setkání k 75. výročí ukončení druhé světové války.

Předseda Senátu uctí památku obětí komunismu a padlých hrdinů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Političku popravenou komunistickým režimem dnes také připomene projekce portrétu Horákové na budovu sídla Komunistické strany Čech a Moravy v centru Prahy. Projekce se koná od půlnoci do 05:35, tedy v době, kdy se Horáková před desítkami let připravovala na smrt a psala poslední dopis svým nejbližším.
 
V Praze dopoledne zástupci obecně prospěšné společnosti Paměť národa/Post Bellum položí květiny k památníku Horákové vedle Poslanecké sněmovny. V Muzeu Kampa se večer otevře výstava o politickém procesu s Horákovou nazvaná Nezapomeňte na mne. Potrvá do 24. srpna. Už v pátek se na budovách v Praze a dalších městech objevily černé prapory a plakáty s heslem Zavražděna komunisty a s fotografií Horákové ze soudního procesu.
 
Na oběti komunismu - Horákovou a další politické vězně - se dnes bude vzpomínat i na dalších místech republiky. V Olomouci připomene výročí popravy Horákové videoprojekce na budově děkanátu právnické fakulty Univerzity Palackého. Spolek Milion chvilek naplánoval na pátek i dnešek po celé zemi desítky akcí pod společným názvem Dlužíme to Miladě.
 
Podle Paměti národa za komunistického režimu od roku 1948 do roku 1989 bylo spácháno 248 justičních vražd. Dalších 282 lidí zahynulo při pokusu o přechod hranice a nejméně 7000 ve věznicích.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …