Předseda pražské organizace zelených se stal starostou Prahy 4

26.11.2014 13:50

Starostou Prahy 4 byl zvolen předseda pražské Strany zelených (SZ) Petr Štěpánek. Rozhodli o tom na svém dnešním jednání zastupitelé Prahy 4. Štěpánkovi dalo hlas 26 zastupitelů z celkem 44 přítomných. Kvůli Štěpánkově volbě muselo být přerušeno jednání zastupitelstva na magistrátu, jehož je Štěpánek členem. V Praze 4 se na koalici domluvily TOP 09, Trojkoalice a ČSSD. V 45členném zastupitelstvu bude mít 26 hlasů. Ve volbách vítězné ANO skončilo v opozici.

Předseda pražské organizace zelených se stal starostou Prahy 4
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Děkuji všem, kdo mě volili, a jsem připraven na spolupráci napříč politickým spektrem se všemi zastupiteli a stejně tak i se všemi obyvateli Prahy 4," řekl Štěpánek, který vystřídal ve funkci dosavadního starostu Pavla Caldra (Pro Prahu).

Prioritou je více míst ve školkách

V následujících letech se chce Štěpánek zaměřit na rozšíření počtu míst v mateřských školách, dokončit privatizaci bytů a dobudovat koupaliště na Lhotce. Rovněž chce sestavit vyrovnaný rozpočet nebo společně s magistrátem navýšit počet strážníků v ulicích Prahy 4.

Na jednání zastupitelů Prahy 4 přijel Štěpánek na kole přímo z magistrátu, kde bylo právě kvůli jeho volbě starostou ustavující jednání zastupitelstva přerušeno do dnešní 18:00. Na magistrátu se totiž domluvila koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), která má v 65členném zastupitelstvu 33 členů, tedy většinu pouze jednoho hlasu. Štěpánek tak musí být přítomen i při magistrátním hlasování.

Ve volbách zvítězilo na „čtyřce" hnutí ANO s 21,69 procenty hlasů. Druhá je koalice KDU-ČSL, Strany zelených a STAN a třetí místo patří TOP 09. Do zastupitelstva se dostaly ještě ČSSD, ODS a Pro Prahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…