Předseda řecké vlády by se mohl kvůli krizi opět sejít s Merkelovou a Hollandem

10.06.2015 8:46

Po krátké době by se dnes mohl řecký premiér Alexis Tsipras opět sejít s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. K setkání by mohlo dojít na okraj summitu Evropské unie se státy Latinské Ameriky. Předmětem jejich schůzky, o jejímž konání ale existují značné pochyby, má být vývoj vyjednávání kolem řecké dluhové krize.

Předseda řecké vlády by se mohl kvůli krizi opět sejít s Merkelovou a Hollandem
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Řecko předložilo v úterý mezinárodním věřitelům nový návrh reforem ve snaze odblokovat zbývající peníze, které má získat z úvěrového programu. Podle zdrojů Evropské komise ale věřitelským institucím, jimiž jsou vedle Evropské komise ještě Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond, návrhy nestačí. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem proto vyjádřil pochybnosti nad tím, zda se Tsiprasova schůzka s hlavami dvou největších zemí eurozóny vůbec uskuteční.

Řecký kabinet s věřiteli od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z druhého dohodnutého záchranného programu. Minulý týden řecká krajně levicová vláda odmítla návrh, který mezinárodní věřitelé předložili a který počítal mimo jiné s prudkým zvýšením daně z přidané hodnoty. Závazky, se kterými o několik dní dříve přišli Řekové, naopak odmítly jako nedostatečné věřitelské instituce, které zároveň vybídly Řecko k vypracování nového seznamu reforem.

Tsipras naposledy v italském tisku varoval, že kdyby jednání s věřiteli zkrachovala, znamenalo by to „začátek konce“ pro eurozónu a „ohromné“ náklady pro evropské daňové poplatníky. Neúspěch jednání by podle něj vedl k tomu, že finanční trhy by si začaly hledat další slabý článek v eurozóně.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…