Předseda ruského parlamentu vzkázal do Polska: Existujete jen díky nám. A poslal účet

22.05.2023 17:57

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin prohlásil, že by mělo Polsko uhradit více než 750 miliard dolarů za osvobození na konci druhé světové války a následnou pomoc při obnově země. Polsko podle Volodina sérií „nepřátelských činů“ v poslední době „zradilo historickou památku“ osvobození země Sovětským svazem od nacistického Německa. Polský premiér Mateusz Morawiecki to označil za typický ruský propagandistický trik, kdy se historická realita zcela převrátí, naopak Sovětský svaz totiž podle premiéra stojí za pozdějším zničením „materiálního rozvoje Polska“.

Předseda ruského parlamentu vzkázal do Polska: Existujete jen díky nám. A poslal účet
Foto: Telegram
Popisek: Vjačeslav Volodin, předseda ruské Státní dumy

Volodin v neděli ve Státní dumě vyzval k zákazu průjezdu polských kamionů přes ruské území jako reakci na nepřátelské chování Polska. Tím by podle něj Polsko přišlo o 8,5 miliardy eur a přinutilo by dva tisíce polských firem zaměstnávajících na 20 tisíc řidičů zkrachovat. Podle jeho slov bude o této otázce jednat duma v tomto týdnu.

Předseda dolní komory ruského parlamentu poté prohlásil, že by Polsko mělo finančně odškodnit Moskvu za to, že Sovětský svaz zemi osvobodil za druhé světové války a podílel se na její obnově. Polsko podle Volodina „zradilo historickou památku“ osvobození země Sovětským svazem od nacistického Německa.

„Polsko existuje jako stát jen díky naší zemi, Varšava by měla Rusku zaplatit více než 750 miliard dolarů jako kompenzaci za sovětské investice v zemi po druhé světové válce,“ prohlásil Volodin podle informací agentury Reuters.

Volodin, který je vůdčí osobností strany Jednotné Rusko Vladimira Putina, rovněž prohlásil, že Polsko musí vrátit pozemky, které dostalo v rámci poválečného vyrovnání. „Třetina současných polských území ... se po druhé světové válce stala součástí Polska jen díky naší zemi,“ uvedl Volodin, jak informuje server Notesfrompoland.com.

„Vzhledem k tomu, že Polsko opustilo společnou historii a znesvětilo památku našich vojáků, musí vrátit území získaná v důsledku druhé světové války a uhradit naší zemi finanční prostředky, které na ni byly vynaloženy ve válečných a poválečných letech,“ uvedl Volodin.

Polsko dostalo v rámci poválečného vyrovnání od Německa půdu na západě. Zároveň však přišlo o ještě větší množství území na východě, které se stalo součástí Sovětského svazu. Polsko navíc jako člen východního bloku pod dozorem Sovětského svazu přišlo o pomoc v rámci Marshallova plánu a desítky let komunistické vlády způsobily, že Polsko a další země východního bloku hospodářsky zaostaly za Západem.

Právě na to v reakci upozorňuje polský premiér Mateusz Morawiecki, který Volodinova slova popisuje jako typickou ruskou propagandu. „Ruská propaganda umí po staletí skvěle překrucovat historii. Je to absurdní a typický sovětský a dnes ruský propagandistický trik,“ uvedl šéf polské vlády podle informací serveru Polskieradio24.pl.

Morawiecki připomněl, že „Sovětský svaz, předchůdce Ruska, je zodpovědný za obrovské ztráty spojené s materiálním rozvojem Polska“. Taková prohlášení Moskvy polského premiéra jen odvádějí pozornost od aktuálních činů Ruska. „Rusko bude zcela jistě muset zaplatit Ukrajině a dalším zemím obrovské reparace za spáchání válečných zločinů a způsobení obrovských hospodářských ztrát,“ zdůraznil šéf vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Historická pravda je ta, že, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealfins , 22.05.2023 18:44:01
Polsko jako stát existuje pouze zásluhou SSSR, resp. zásluhou milionů padlých vojáků Rudé armády, která osvobodila nejen Poláky, ale i další slovanské národy od cíleného vyhlazení. Bohužel v čele nynějšího Polska jsou zdá se pohrobci polských fašistů období vlády Pilsudského,

|  12 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…