Předsedou LES se podle očekávání stal Martin Bursík

16.02.2014 15:10

Politik Martin Bursík se podle očekávání stal předsedou Liberálně ekologické strany (LES), kterou loni založil. Dnes jej na ustavujícím sněmu strany v pražské Národní technické knihovně v tajné volbě zvolilo všech 74 přítomných delegátů. Bývalý lídr Strany zelených neměl protikandidáta. První místopředsedkyní strany se stala známá filmová dokumentaristka Olga Sommerová, která získala 68 hlasů, řekl dnes ČTK Samuel Kašpar ze strany LES.

Předsedou LES se podle očekávání stal Martin Bursík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík, předseda LES

Jako druhého místopředsedu zvolili delegáti sociálního a kulturního ekologa, vysokoškolského pedagoga Ivana Ryndu. Tak jako Sommerová kandidoval na funkci jako jediný.

Strana si také na sněmu schvaluje svůj Liberální manifest, který má být základním myšlenkovým dokumentem. Jeho spoluautorem je textař a podnikatel Michal Horáček.

Stejně jako zelení se chce LES orientovat na ekologický program, podle Bursíka je prolomení limitů pro těžbu uhlí a výstavba nových jaderných reaktorů minulostí. Strana chce také navázat na myšlenky exprezidenta Václava Havla a kritizuje myšlenku neustálého růstu ekonomiky.

Strana, která má v současnosti zhruba kolem stovky členů, vznikla před podzimními sněmovními volbami. Ve volbách však nakonec nekandidovala. Letos ale chce postavit své kandidáty pro volby do Evropského parlamentu i pro podzimní komunální a senátní volby. Sám Bursík se chce ucházet o post senátora ve volebním obvodu v Praze 1.

V Národní technické knihovně se dnes sešly i další známé osobnosti, například i brněnský občanský aktivista Matěj Hollan, textař Michal Horáček i herečka Eva Holubová, která dnes do strany LES vstoupila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…