Předsedou sněmovny by po Němcové mohl být Pospíšil

20.06.2013 16:44

Dosavadní předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová byla za ODS nominovaná na premiérku. Objevil se tak problém, kdo ji v čele dolní komory nahradí? Funkci by mohl převzít místopředseda Jiří Pospíšil.

Předsedou sněmovny by po Němcové mohl být Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil řekl, že pokud by mu to strana nabídla, vážně by o tom uvažoval. Podle něj je ale tato diskuse předčasná, dokud nebude Miroslava Němcová premiérkou jmenována a dokud nebude sestavena nová vláda.

Němcová by měla premiérskou funkci převzít po svém stranickém kolegovi Petru Nečasovi, který v pondělí rezignoval v souvislosti s kauzou kolem obvinění jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové.

Nominaci Němcové schválilo grémium, dnes o ní bude jednat také širší vedení strany. V pátek se Němcová společně s prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou setkají v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, kterého chtějí přesvědčit, že Němcová je nejlepší volbou.

Občanští demokraté chtějí po případném jmenování Němcové premiérkou opět obsadit post předsedy sněmovny. Zatím o tom ale se svými koaličními partnery z TOP 09 a LIDEM nejednali. "Pokud bude místo volné a pokud mi to strana nabídne, budu o tom vážně uvažovat. Je ale předčasné o tom hovořit, teď je na pořadu sestavování vlády," řekl ČTK Pospíšil.

Zástupci stran dosavadní vládní koalice proti nominaci Němcové nic nemají. Vadí jim ale, že ODS výběrem šéfky sněmovny fakticky nynější personální problém rozšířila. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek proto ve středu večer v televizních Událostech, komentářích navrhoval, aby koaliční strany nejprve nalezly nového šéfa Poslanecké sněmovny. Až poté, co bude tento politik skutečně poslanci v tajné volbě zvolen, koalice podle Kalouska prověří svou faktickou sílu a bude moci s Němcovou v čele pokračovat.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík dnes ČTK řekl, že uvnitř strany se o obsazení postu šéfa dolní parlamentní komory zatím nehovořilo. Politici totiž čekají na definitivní vyjádření prezidenta k navrhovanému řešení nynější krize. Zeman jej slíbil na úterý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …