Předvolební debata na Nově: Babiš plánoval stavět vykřičenou čtvrť, ministr účtoval se straníky

08.10.2013 23:41

V úterý večer se v prvním díle předvolebního pořadu TV Nova Vaše volba: Kdo si zaslouží váš hlas? setkali podnikatel a lídr hnutí ANO Andrej Babiš a ministr pro místní rozvoj v demisi a lídr jihomoravské kandidátky SPOZ František Lukl.

Předvolební debata na Nově: Babiš plánoval stavět vykřičenou čtvrť, ministr účtoval se straníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Oba zástupci stran odpovídali na různé otázky, které jim pokládala moderátorka Markéta Fialová. Šéf ANO Andrej Babiš hned v úvodu opravil zpravodajský spot Novy a připomněl, že je české národnosti.

Poté Babiš uvedl, proč by se zemanovci neměli dostat do Poslanecké sněmovny. „SPOZ je problém, pokud by se dostali do Parlamentu, protože by pan prezident v rukou koncentroval obrovskou moc,“ obává se šéf ANO. František Lukl se měl vyjádřit k hnutí ANO, ale odmítl to. Poukázal na to, že on bude ve volbách prosazovat SPOZ. 

Zemanovci chtějí dostat ČR mezi 20 nejlepších. Podle Babiše to je nereálné

Zemanovci ve svém programu mimo jiné mají cíl dostat Českou republiku do roku 2020 mezi dvacítku nejvíce konkurenceschopných zemí světa. A plánují to zvládnout během 300 dnů od začátku vládnutí, pokud se stanou vládní stranou. „Není možné plánovat něco bez delšího horizontu,“ prohlásil Lukl.

Podnikatel Babiš ovšem takovému plánu nedává velkou šanci. „Není to reálné, pokud tuto zemi budou řídit stejné parlamentní strany jako dosud. Sedm let je strašně dlouhý horizont i pro soukromou firmu. My plánujeme v horizontu tří let,“ přirovnal.

Postavil bych vykřičenou čtvrť mimo město. Tam by byly kasina a holky

Babiš také dostal prostor vysvětlit svůj výrok o vykřičené čtvrti v Praze. „Stejné jako v Amsterodamu. Já bych zapíchl kružítko do Václaváku. To je ostuda, že tam máme kasina. Já bych postavil novou mimo město. Tam by byly koncentrované kasina, holky,“ navrhuje šéf ANO. 

Lukl se zase mohl vyjádřit ke kritice senátora Vladimíra Drymla, který byl nedávno vyloučen z kandidátky SPOZ. Podle Drymla se strana zemanovců „stala nedemokratickou stranou po zvolení Miloše Zemana prezidentem. Zavádí se tam totalitní metody“. „Naprosto odmítám takové skutečnosti. Já jsem se s nimi nikdy osobně nesetkal. Jsou to slova zhrzených lidí. Je to reakce lidí, které nemohu nazvat, že jsou chlapi,“ oponoval Lukl.

Ideální volič SPOZ je sociálně empatický člověk

Na závěr pořadu měli oba kandidáti přednést představu ideálního voliče jejich stran. Pro Babiše by byl ideálním voličem člověk toužící po změně: "Naši voliči jsou všichni, kteří chtějí skutečnou změnu. My přinášíme naději." Lukl prohlásil, že SPOZ budou volit především sociálně empatičtí lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…