Přeji si, aby co nejdřív přišly další zásahy policie, prohlásil šéf týmu Metyl

29.10.2012 17:41

Policejní akce s krycím názvem Smog přinesla výsledky. Bylo zadrženo osm lidí a zabaveno kolem 560 tisíc litrů nelegálního lihu. Šéf speciálního týmu Metyl a náměstek policejního prezidenta Václav Kučera kvůli tomu přišel do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Přeji si, aby co nejdřív přišly další zásahy policie, prohlásil šéf týmu Metyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek policejního prezidenta Václav Kučera

Kučera zopakoval, že policie minulý týden zadržela 8 lidí. Z toho čtyři zůstali ve vazbě. Zatýkala na Ostravsku a Zlínsku. Provedlo se také kolem 22 domovních prohlídek. Největší úlovek se povedl v areálu JZD Kouty ve Valašském Meziříčí, kde se našlo 560 tisíc litrů nelegálního 96procentního lihu.

Čtveřice obviněných prý způsobila státu škodu na daních ve výši 200 milionů korun.

K otravám metanolem nejspíš došlo kvůli černému trhu. Policejní zátah je výsledek naší práce

Tým Metyl vytvořený kvůli vyšetřování otrav metylalkoholem spolupracoval s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) „Od počátku jsme řešili variantu nedovolené výroby alkoholu a jeho distribuci. Jednou z verzí bylo, že k otravám metylalkoholem došlo díky nelegálnímu obchodu s alkoholem. A proto došlo k tomuto zákroku,“ vysvětlil Kučera.

Míní, že se podařilo zachytit obchod s nelegálním alkoholem ve východní části republiky. Zatím policie nedokáže potvrdit, zda šlo o lihovou mafii pro celou Českou republiku. Další vyšetřování nejspíš přinese další obviněné. „Přeji si, aby další zásahy byly co nejdřív,“ prohlásil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu policejní náměstek.

Někdo přimíchal metanol a myslel si, že to nic nezpůsobí

Vyšetřovatelé se teď snaží rozkrýt vlastníky likérky Drak a společnosti Morávia-Chem, odkud nejspíš pocházel jedovatý metylalkohol. Podle Kučery by černý trh s alkoholem nemohl fungovat bez firem, které s ním oficiálně obchodují.

„Za účelem většího zisku někdo přimíchal více metanolu a předpokládal, že to nic nezpůsobí. Kontaminace nebyla žádná vyložená náhoda. Chtěli vydělat tím, že udělají víc alkoholu. Je až těžké vysvětlit, že lidé, co v tom pracovali, mohli dospět k tomu, že metylalkohol nezpůsobí otravy,“ pozastavil se šéf týmu Metyl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…