Překvapení. Američany zajímá, jak se ve světě válčí. A co to pro ně znamená

20.02.2024 8:00

Ve Spojených státech spatřil světlo světa průzkum, který ukázal, jak důležitá je pro Američany Válka na Ukrajině, ale také válka Izraele s palestinským Hamásem a neutuchající napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem. Možná budete překvapeni. Ve světle toho, jak se rozhodl blízký spojenec prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, předseda dolní komory Kongresu Mike Johnson, může být překvapení o to větší.

Překvapení. Američany zajímá, jak se ve světě válčí. A co to pro ně znamená
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

Nový průzkum Pew Research zjistil, že 74 procent Američanů věří, že válka na Ukrajině je důležitá pro americké národní zájmy, přičemž 43 procent respondentů uvedlo, že válka je „velmi důležitá“. Mezi demokraty 81 procent věří, že ruská válka proti Ukrajině je důležitá pro americké zájmy, mezi příznivci republikánů si totéž myslí 69 procent lidí.

„Většina Američanů považuje současné globální konflikty za důležité pro zájmy USA i pro ně osobně,“ uvedl doslova v nadpisu k průzkumu Pew Research Center.

Válka mezi Izraelem a palestinskými teroristy z hnutí Hamás je důležitá pro 75 procent Američanů. Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem je zásadní taktéž pro 75 % Američanů. Válka mezi Ruskem a Ukrajinou je důležitá pro 74 procent Američanů.

Podrobnější pohled na průzkum ukázal, že 34 procent uvedlo, že válka je pro ně osobně „poněkud důležitá“, zatímco 25 procent tvrdí, že válka na Ukrajině je pro ně osobně „velmi důležitá“.

Průzkum také ukázal, že čím starší Američané jsou, tím víc se domnívají, že věnovat pozornost konfliktům ve světě je zásadní jak pro zájmy USA, tak pro ně osobně.

Server Kyiv Post upozornil, že navzdory tomuto průzkumu Mike Johnson, předseda Sněmovny reprezentantů, opět oddálil jednání dolní komory Kongresu o pomoci Ukrajině.

„Navzdory velkému zájmu Američanů o osud Ukrajiny se předseda Kongresu Mike Johnson rozhodl odročit jednání Kongresu na konec února,“ napsal Kyiv Post.

Server k tomu obratem dodal, že Američané obecně nebývají příliš spokojení s prací svého Kongresu. „Průzkum Gallup Polls zjistil, že v současnosti pouze 15 procent Američanů schvaluje způsob, jakým Kongres dělá svou práci,“ napsal Kyiv Post.

Mezitím ruští agresoři dál usilují o dobytí dalších metrů ukrajinské půdy a Ukrajinci jim v tom již 727 dní s co největším nasazením brání. Washingtonský Institut pro studium války hlásí, že ruské bojové operace po získání Avdijivky dramaticky zpomalily.

„Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo 18. února záběry, z nichž vyplývá, že ruské síly byly schopny zasáhnout vybrané malé skupiny ustupujících ukrajinských sil u Avdijivky a zprávy ukrajinského personálu operujícího u Avdijivky naznačují, že ruské síly byly schopny obklíčit izolované subtaktické prvky ukrajinských jednotek během ukrajinského ústupu z Avdijivky,“ napsal ISW.

Podle analytiků ISW budou Rusové muset buď sáhnout k pauze v útočných operacích, nebo do Avdijivky poslat čerstvé síly. Další možností prý je, že Rusové přesunou vojáky z Avdijivky na další úsek fronty a uloží jim dál tlačit na ukrajinské obránce.

„ISW zatím nezaznamenal žádné náznaky toho, jak se ruské síly rozhodnou rozdělit své lidské zdroje, které jsou v současné době rozmístěny v oblasti Avdijivky,“ uvedl institut.

Ukrajinští představitelé oznámili, že ukrajinské síly sestřelily další dva ruské stíhací letouny, Su-34 a Su-35S, na východní Ukrajině ráno 19. února.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

ISW promlouvá

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukončí podporu Ukrajině?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 20.02.2024 8:45:41
Vypadá to, že se chtějí stáhnout z Ukrajiny. Svůj úkol splnili a zbytek nech si vyřeší Evropa. Podobný scénář jako v Afghánistánu. Jen vzpomínám, jak nutili Německo ukončit Nord Stream 2, spolupráci s Ruskem. No tak se jim to podařilo.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …